content top
Mituri despre suicid

Mituri despre suicid


O persoana cu intentii de suicid poate sa nu ceara ajutor, dar asta nu inseamna ca nu doreste acest ajutor. Cei mai multi oameni care se sinucid nu vor sa moara, ci doresc doar ca suferinta sa inceteze. Prevenirea suicidului poate incepe prin recunoasterea si tratarea cu seriozitate a primelor semnale.

Daca banuiesti ca un prieten sau un membru al familiei are astfel de ganduri, nu trebuie sa eviti sa aduci in discutie acest subiect. Discutand deschis despre gandurile de sinucidere si sentimentele asociate, poti salva o viata.

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca aproximativ un milion de persoane se sinucid anual. Ce anume ii determina pe acesti oameni sa-si ia viata? Este dificil sa raspundem la aceasta intrebare. Ceea ce este evident e ca sinucigasul, dorind  ca propria suferinta sa ia sfarsit, considera ca singura optiune pe care o are este sa-si ia propria viata. Pur si simplu, nu poate vedea alternativa la sinucidere. Cateva mituri sespre suicid: 

  • Cei care vorbesc despre suicid nu vor sa o faca cu adevarat. Fals. Majoritatea celor care au comis o tentativa de suicid a transmis cateva semnale sau avertismente. Nu le ignorati! Afirmatii de genul „O sa regreti cand voi fi mort!” sau „Nu vad alta cale de iesire”,  indiferent daca sunt spuse pe un ton serios sau amuzant, pot indica ganduri sinucigase serioase. 
  • Toti cei care incearca sa se sinucida sunt nebuni. FalsCei mai multi sinucigasi nu sunt psihotici; ei sunt doar suparati, coplesiti de durere, disperati, depresivi, iar aceasta suferinta extrema sau durere emotionala nu este neaparat semn de tulburare mintala.
  • Daca o persoana intentioneaza sa se sinucida, nimic nu o poate opri. Fals. Chiar si persoana care traieste durerea amintita mai sus are sentimente amestecate cu privire la moarte, osciland, pana in ultimul moment, intre dorinta de a muri si aceea de a trai. Cei mai mult nu vor sa moara; vor doar ca durerea sa inceteze.
  • Cei care au comis suicid sunt persoane care nu solicita ajutor. Fals. Studiile avand ca obiect victimele sinuciderii au aratat ca mai mult de jumatate dintre persoanele care au comis suicid a solicitat ajutor medical in ultimele sase luni inainte de moartea lor.
  • Daca vorbesti cu cineva despre sinucidere, ai putea sa-i dai idei. Fals. Nu dai idei suicidare cuiva doar vorbind despre suicid. Dimpotriva, sa aduci in discutie, in mod deschis, acest subiect, e cel mai util lucru pe care il poti face.

Sursa: SAVE – Suicide Awareness Voices of Education

 


Toate articolele de pe acest website sunt oferite in scop informativ si nu pot inlocui sfatul medicului dumneavoastra. Psiholog Lucretia Preda – Cabinet Individual de Psihologie Galati nu este responsabil pentru diagnosticul pus de catre un utilizator pe baza continutului acestui site. Consultati intotdeauna medicul atunci cand aveti probleme legate de sanatatea dumneavoastra. 


Psihologi in Galati

Cabinet Psihologie Galati / Programari-0740226826

 


468 ad

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *