content top
Psihopații. Cine sunt aceștia?

Psihopații. Cine sunt aceștia?

<<“Cine sunt acestia? Pot fi oricine: colega de munca, de scoala, prietena ta, iubita ta, asistenta care te ajuta doar fiindca esti o afacere buna, amica de pe Facebook, o tipa “obisnuita” si “onesta” de pe unul din multele site-urile de dating in cautarea unui partener cu “creier”, intrucat tu ai fost intotdeauna prea deficient pentru ea, prea lipsit de onestitate, prea fara de incredere, prea sarac, prea tanar, prea fara suficiente studii si diplome, prea prost ascultator, prea putin realist, prea rebel, prea fara acel look de sex simbol si prea fara un job remarcabil pentru nivelul si planurile ei de viata, prea daunator pentru imaginea si narcisismul ei.” (Felix)

Psihopatii traiesc pentru a-i mentine pe ceilalti in afara oricarui echilibru, posedand o innascuta capacitate bolnava de a se juca epuizant cu mintea tuturor celor pe care-i intalnesc. Isi concep intentionat interactiunile, in asa fel incat niciunul dintre colegii, iubitii si prietenii lor sa nu stie vreodata la ce sa se astepte.

Cum opereaza psihopatii
Uneori, acestia aleg sa para atat de intelegatori si grijulii, incat ajungi sa crezi ca esti in siguranta sa-ti deschizi sufletul in fata lor. Ei pot chiar sa iti intareasca acest sentiment de falsa siguranta raspunzandu-ti cu o aparenta bunatate atunci cand iti gasesti curajul sa ii confrunti (sa ii pui fata in fata) cu ceva ce au facut. Insa, deodata, tocmai cand incepusei sa crezi ca ai de a face cu o persoana rezonabila, te ataca in acel mod in care stiu ca te pot rani cel mai tare, tu poate facand doar o greseala minora sau doar incercand sa iti impartasesti sentimentele in fata lor. Mai tarziu, se vor comporta ca si cum un astfel de abuz dureros nu a avut loc niciodata si te regasesti in situatia de a fi complimentat din nou…

Psihopatii de succes (cei complet adaptati) sunt foarte greu de identificat, neexistand in prezent nici o procedura garantata pentru a-i identifica. Cea mai mare parte a oamenilor se gandesc la psihopati ca la niste personaje vulgare si/sau niste infractori repetitivi. Ei isi imagineaza psihopatul ca fiind cineva cu o personalitate intunecata sau cineva cu o privire dementa, nebuna in ochi. Majoritatea se gandeste la personaje precum Hannibal Lector din filmul Tacerea Mieilor sau la persoane reale precum Charles Manson sau Jack Spintecatorul. In timp ce aceasta descriere poate fi valabila pentru psihopatii nepriceputi (neadaptati), nu este la fel de valabila si in cazul psihopatilor de succes.

Din pacate, un psihopat de succes (priceput/abil), de obicei, ne apare ca fiind doar una dintre acele persoane obisnuite pe care majoritatea oamenilor le-ar considera chiar „dragute” si „de treaba”. Realitatea este ca acestia sunt dificil de recunoscut, traind nestiuti (nedescoperiti) printre noi intr-un numar cu mult mai mare decat ne-am putea imagina. Nu este necesar sa fim paranoici, insa este indicat sa fim cat se poate de atenti/precauti cu acele persoane care afiseaza anumite pachete de personalitati si trasaturi comportamentale precum cele mentionate in continuare.

Majoritatea cunostintelor, prietenilor si a restului membrilor familiei vor considera, de obicei, aceste persoane ca fiind:
– Sarmante,
– Inteligente,
– Politicoase,
– Galante,
– Neintelese,
– De ajutor,
– Originale,
– Generoase,
– Grijulii,
– Cunoscatoare,
– Capabile,
– Compasive,
– Impulsive,
– Placute,
– Sincere,
– Romantice,
– Emotionale,
– Victime ale circumstantelor,
– Altruiste.

Cei care le cunosc de ceva mai mult timp, vor observa ca uneori pot fi:
– Sarmante doar superficial,
– Arogante,
– Ignorante,
– Importante pentru ele insele,
– Neoriginale,
– Nerealiste,
– Iresponsabile,
– Inconsistente,
– Neoneste,
– Lacome,
– De neincredere,
– Nesincere,
– Ingamfate,
– Superficiale,
– Irationale,
– Paranoice,
– Dubioase,
– Dominatoare/despotice,
– Critice,
– Egoiste.

Victimele si/sau partenerii lor le gasesc a fi:
– Manipulatoare,
– Imprevizibile,
– Secretoase,
– Pretentioase,
– Inselatoare,
– Impertinente,
– Obsesive,
– Autoritare,
– Insensibile,
– Egocentrice,
– Egoiste,
– Lipsite de inima,
– Razbunatoare,
– Necredincioase,
– Rigide,
– Violente,
– Vicioase,
– Crude,
– Nemiloase,
– Sadice,
– Parazitare,
– Rautacioase,
– Misogine,
– Dispretuitoare,
– Narcisiste.”

Psihopatii furnizeaza „marturisiri” despre cine sunt cu adevarat, „marturisirile” fiind doar una din tacticile de manipulare folosite pentru a-i abuza pe ceilalti. Acestea sunt de asemenea o cale efectiva prin care isi fac tinta (prada/victima) sa devina confuza.

Exista trei forme prin care acestea au loc:

  • proiectarea asupra celorlalti,
  • remarci (observatii) sincere
  • statusuri care sunt exact opusul adevarului.

Proiectarea
Cand psihopatii proiecteaza, acestia ii ofera victimei indicii ascunse. Ei vorbesc despre cum alte persoane insala, mint sau ii ranesc pe ceilalti, ca si cum ar detesta un astfel de comportament, cand, in fapt, acestia se descriu pe ei insisi. Si pe parcursul fazei de devalorizare (depreciere) din cadrul „relatiilor” lor, acestia proiecteaza deseori negativitatea asupra tintelor (victimelor) lor, in intentia lor de a-si face victimele sa se indoiasca de ele insele.

Adevarul
Psihopatii le spun tintelor (victimelor) exact cine sunt, insa o fac intr-un asemenea mod incat victimelor le este imposibil sa inteleaga consecintele unei asemenea groaznice declaratii. Tinta (victima) poate auzi comentarii precum: „Nu ar trebui sa fii cu mine”, „Nu am avut niciodata parte de o relatie buna” sau „Imi doream sa ranesc pe cineva”. Psihopatii transforma aceste declaratii intr-un joc al milei si se simt justificati sa isi abuzeze victimele cand acestea nu realizeaza ca aceste declaratii sunt de fapt reale.

Opusul adevarului
Psihopatii isi conving tintele (prazile/victimele) ca nu le-ar minti si insela, ca le iubesc sau ca tin la ele foarte mult. Acestia promit, de asemenea, ca nu vor face niciodata ceva prin care le-ar putea rani. Ei isi induc in eroare constant tintele (victimele) prin revendicari exact opuse adevarului. Doar ulterior abuzului, supravietuitorii incep sa intrevada adevarul din spatele acestor „marturisiri”.

Dupa relatia cu un psihopat, indiferent daca ai plecat tu sau ai fost abandonat, vor exista deseori o multime de vise, cea mai mare parte a lor fiind cosmaruri. Este subconstientul tau care se confrunta cu incercarea de a curata confuzia, neintelegerile si toate acele incredibile abuzuri de toate tipurile prin care ai trecut si carora le-ai fost prizonier. Este bine sa incerci sa nu te judeci pe tine insuti pentru aceste frecvente si repetate vise neplacute. Ele exista cu un anumit motiv ce tine de vindecarea ta. Este perfect normal sa existe.>>

Surse:

cabinet-psihologie-galati-


Toate articolele de pe acest website sunt oferite in scop informativ si nu pot inlocui sfatul medicului dumneavoastra. Psiholog Lucretia Preda – Cabinet Individual de Psihologie Galati nu este responsabil pentru diagnosticul pus de catre un utilizator pe baza continutului acestui site. Consultati intotdeauna medicul atunci cand aveti probleme legate de sanatatea dumneavoastra. 
468 ad

Comments are closed.