content top
Infidelitatea. Factorii implicaţi

Infidelitatea. Factorii implicaţi

Una dintre concluziile curioase ale unui nou studiu realizat de un profesor de la Universitatea din Guelph asupra factorilor care prezic infidelitatea, este aceea că există o probabilitate mare ca persoanele cu anxietate de performanţă sexuală să îşi înşele partenerul de cuplu. Studiul, recent publicat de revista „Archives of Sexual Behaviour”, este primul care şi-a propus să evidenţieze modul în care datele demografice, factorii de personalitate şi factorii interpersonali influenţează infidelitatea. Se pare că, atat pentru barbati, cât şi pentru femei, caracteristicele de personalitate şi factorii interpersonali sunt predictori mai relevanţi pentru infidelitate decât religia, starea civilă, educaţia sau genul.

Se pare că personalitatea contează mai mult, în special pentru barbaţi, în luarea deciziei de a-şi înşela partenerul, decât datele demografice, aşa cum se credea anterior. Pentru bărbaţi, tendinţa spre infidelitate este influenţată de caracteristicile de personalitate, inclusiv predilecţia pentru excitare sexuală, dar şi îngrijorarea cu privire la eşecurile în performanţa sexuală.

Aceste rezultate ar putea fi explicate prin faptul că oamenii ar putea căuta situaţii cu risc crescut pentru a putea fi ţinuţi „treji”, sau pot alege să facă sex cu o persoană din afara relaţiei obisnuite deoarece se simt asiguraţi că nu vor fi nevoiţi să mai intalnească persoana respectivă dacă întâlnirea nu ar decurge bine din punct de vedere sexual.

Pentru femei, fericirea relaţiei este extrem de importantă. Femeile nesatisfacute de relaţia lor şi cele care se simt incompatibile sexual cu partenerii lor sunt mai predispuse să înşele.

Concluziile acestei cercetări par să susţină stereotipurile sexuale: pentru femei – relaţia, iar pentru bărbaţi – o dată trişor, mereu trişor, indiferent de relaţia lor; dar avertismentul este că există o serie de variante şi factori care nu sunt explicaţi aici şi care ar putea avea un impact dacă cineva înşală. Totuşi, este de retinut că factorii de personalitate şi anxietatea de performanţă sexuală la bărbaţi, pe de o parte, şi factorii de relaţie, la femei, pe de altă parte, sunt predictori puternici ai infidelităţii, iar acest lucru ar trebui să influenţeze traseul intervenţiei terapeutice.

Toate articolele de pe acest website sunt oferite in scop informativ si nu pot inlocui sfatul medicului dumneavoastra. Psiholog Galati – Lucretia Preda – Cabinet Individual de Psihologie nu este responsabil pentru diagnosticul pus de catre un utilizator pe baza continutului acestui site. Consultati intotdeauna medicul atunci cand aveti probleme legate de sanatatea dumneavoastra. 

Psiholog Galati

Cabinet Psihologie Galati / Programari-0740226826

468 ad

Comments are closed.