Ultimul studiu asupra infidelitatii a evidentiat diferente semnificative intre barbati si femei in ceea ce priveste sentimentul de gelozie. Un sondaj la care au participat aproximatix 64.000 de subiecti, ofera prima examinare la scara larga a atitudinii adultilor fata de infidelitatea sexuala vs. infidelitatea emotionala, in functie de gen si orientare sexuala.
Participantilor la studiu li s-a cerut sa-si imagineze ce situatie i-ar deranja cel mai mult: cea in care partenerul ar intretine relatii sexuale cu o alta persoana, fara a fi indragostit de aceasta, sau cea in care partenerul se indragosteste de o alta persoana, fara a avea relatii intime cu aceasta. Potrivit rezultatelor, barbatii heterosexuali s-au aratat mai deranjati de infidelitatea sexuala a partenerei, si mai putin probabil sa fie deranjati de infidelitatea emotionala, comparativ cu femeile heterosexuale care ar suferi mai mult in situatia in care s-ar confrunta cu infidelitatea emotionala a partenerului de cuplu. Studiul nu a evidentiat diferente semnificative la adultii cu orientare bisexuala, homosexuali si lesbiene.
„Din toate grupurile de subiecti, barbatii heterosexuali s-au aratat mult mai susceptibili de a fi suparati din cauza infidelitatii sexuale, si mai putin probabil din cauza celei emotionale”, spune David Frederick, Ph. D, autorul principal al studiului. Atat infidelitatea sexuala, cat si cea emotionala pot dauna insa tuturor categoriilor de adulti, indiferent de orientarea sexuala sau gen, mai ales din cauza suferintei emotionale asociate cu ruperea brusca sau deteriorarea in timp a relatiei de cuplu, cu abandonul, violenta partenerului sau pierderea resurselor atunci cand acestea sunt consumate cu partenerul de aventura, si nu in interiorul relatiei de cuplu.
Raspunsurile barbatilor si femeilor in fata amenintarii infidelitatii deriva din chinurile intense de gelozie, si au ca principal scop elaborarea de strategii pentru a atrage atentia partenerului si a-l determina sa se intoarca inapoi. Gelozia poate declansa de asemenea comportamente daunatoare si violente, de aceea este important sa se inteleaga care sunt cei mai puternici factori declansatori ai geloziei. Perspectiva evolutionista evidentiaza faptul ca barbatii se confrunta cu o problema pe care femeile nu o au, si anume incertitudinea in legatura cu paternitatea lor. Ei nu stiu cu adevarat daca copilul lor este este legat genetic de ei, existand intotdeauna probabilitatea ca acest copil sa fie conceput cu un alt barbat. Astfel, in timp ce se asteapta ca atat femeile cat si barbatii sa experimenteze gelozie ca raspuns la infidelitatea sexuala, barbatii pot prezenta reactii deosebit de sporite si diferite comparativ cu femeile. In schimb, femeile nu se confrunta cu aceasta incertitudine a maternitatii, riscul principal fiind pierderea potentiala a resurselor si angajamentului din partea partenerului in scopul cresterii copilului, in cazul in care acesta isi canalizeaza investitiile in relatia cu un alt partener.
Reprezentantii perspectivei socio-culturale sustin faptul ca nu ar trebui sa existe aceste diferente intre barbati si femei in ceea ce priveste infidelitatea sexuala si emotionala. Cu toate acestea, studiul de fata evidentiaza aceste diferente, posibila explicatie fiind aceea ca barbatii sunt educati in spiritul masculinitatii, ceea ce include printre altele si potenta sexuala. Daca partenera se angajeaza in relatii sexuale cu un alt barbat, aceasta aduce in discutie si potenta sexuala a partenerului si, prin urmare, ameninta masculinitatea acestuia, ceea ce il determina sa reactioneze mai negativ fata de partenera sa, mai degraba decat daca aceasta ar comite doar infidelitate emotionala. In schimb, femeile sunt educate sa gandeasca relational si sa fie implicate emotional intr-o relatie. Daca partenerul comite infidelitate emotionala, acest lucru poate ameninta mai mult stima de sine, decat situatia in care partenerul ar comite infidelitate sexuala.
In concordanta cu perspectiva evolutionista, reactia cuiva la infidelitatea sexuala sau emotionala este influentata de factorii personali si de mediu. Aceste diferente in functie de gen au fost evidentiate pe grupe de varsta, nivelul veniturilor, experientele anterioare de a fi inselat sau de a insela intr-o relatie, tip de relatie, durata relatiei. Factori cum ar fi varsta, veniturile si faptul de a avea copii nu au legatura cu atitudinea fata de infidelitatea sexuala sau emotionala. Cu toate acestea, participantii mai tineri au fost in special mai suparati de infidelitatea sexuala decat participantii mai in varsta.
S-a constatat ca infidelitatea a fost principala cauza a divorturilor in 16 societati. O meta-analiza a 50 de studii a evidentiat ca 34% dintre barbati si 24% dintre femei au fost implicati in activitati sexuale extraconjugale. Infidelitatea maritala este chiar mai mare. Prezentul studiu a fost realizat pe 63.894 de subiecti cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani, media varstei participantilor fiind peste 30 de ani. (Infidelitatea in cuplu)
Cabinet Psihologie Galati / Programari-0740226826
Referinte:
Sursa: http://www.sciencedaily.com/
Toate articolele de pe acest website sunt oferite in scop informativ si nu pot inlocui sfatul medicului dumneavoastra. Psiholog Galati – Lucretia Preda – Cabinet Individual de Psihologie nu este responsabil pentru diagnosticul pus de catre un utilizator pe baza continutului acestui site. Consultati intotdeauna medicul atunci cand aveti probleme legate de sanatatea dumneavoastra.