content top

Despre mine

Despre mine

Cabinet Psihologie Galati | Psiholog Galati | Psiholog Online | Consiliere Psihologica | Psihoterapie | Aviz Psihologic | Evaluare Psihologica | Hipnoterapie | Cabinet Acreditat de Colegiul Psihologilor | 0740226826

Bun venit!

Constat că devine din ce în ce mai răspândită convingerea potrivit căreia psihologul trebuie să ofere sfaturi, că deține răspunsuri la toate întrebările tale, că dispune de chei magice și mantre pentru toate frământările tale interioare; că este dator, ba chiar obligat ca, în schimbul onorariului, să-ți furnizeze soluția la problema psihologică cu care te confrunți; că, odată intrat în cabinet, trebuie să pleci cu ceva, cu o rezolvare pusă pe tavă, cu un sfat exprimat cât mai clar pe care să-l aplici în viața cotidiană pentru a atinge culmile succesului în plan personal, relațional, social, profesional.

Ce mă uimește și mai mult este că viteza de propagare a acestei convingeri dificil de combătut care circulă slobodă este direct proporțională cu numărul de diplome și nivelul cât mai înalt de instruire al persoanei purtătoare. Da. Există și psihologul sfătos. Te asigur că e „psihologia” cea mai ușoară și accesibilă. Și tu poți fi psiholog sfătos. Oricine poate fi, inclusiv țața Floarea care îți „toarnă cositorul” dezlegându-te.

Sfatul meu – dacă tot aștepți unul – este să te ferești de genul acesta de specialist atoateștiutor, luând în considerare un raționament banal: anume că este imposibil ca o persoană să dețină soluții pentru toate situațiile de viață cu care se confruntă un individ. În plus, și psihologul se confruntă cu propriile probleme, însă numai cel realist și le recunoaște.

Un psiholog implicat te ascultă, îți „soarbe” cuvintele cu o atenție epuizantă pentru el, îți urmărește comportamentul nonverbal, caută să-ți înțeleagă sistemul de credințe și valori, construiește o relație cu tine (o alianță terapeutică absolut esențială în acest proces, și care presupune timp), îți acordă sprijin și te ghidează în direcția identificării resurselor pe care tu știi că le deții, te invită să-ți definești singur problema emoțională cu care te confrunți, te asistă în demersul tău de a-ți cultiva noi abilități și de a te schimba, te determină să-ți conturezi sistemul de valori, te provoacă să dezvolți alternative la soluțiile pe care le-ai identificat deja… toate acestea, pe fondul unei permanente atitudini de non-judecată, compasiune și acceptare necondiționată a ta (la pachet cu problemele tale).

Psihologul implicat evită să te contrazică, evită să își expună valorile personale, evită sugestiile și sfaturile în direcția aderării tale la un „adevăr absolut” la care numai el se raportează, evită să îți conteste credințele, valorile, dumnezeul sau non-dumnezeul. În schimb, el le observă, le culege și le folosește cu iscusință în demersul terapeutic. Dacă tu te închini Zeului Mogalabumba (?), psihologul implicat te va ajuta să-ți folosești credința în procesul schimbării tale, fără a pierde timp prețios încercând să te convingă de absurditatea acesteia.

Totul, pentru a te determina să-ți găsești singur răspunsurile la întrebări, să aplici soluțiile proprii pentru a-ți rezolva problemele psihologice, să-ți folosești resursele existente odată identificate, să practici autoacceptarea necondiționată fără a o confunda însă cu dăunătoarea autoindulgență, să-ți cultivi noi abilități și rutine sănătoase, să-ți identifici convingerile disfuncționale și să le modifici, etc., în funcție de obiectivele tale care sunt și ale lui.

Psihologul implicat își va propune ca scop cultivarea în tine a unui soi de imunitate și reziliență psihologică în fața evenimentelor vieții – căi destul de sigure pentru a obține bunăstarea emoțională spre care tindem (nu fericirea!). Cu accent pe „destul de” și pe „tindem”.

Bineînțeles, cu acordul tău.

Despre mine

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi

Master: Interventie Psihosociala si Psihoterapie (durata: 2 ani)
Facultatea de Psihologie, specializarea: Psihologie (durata: 4 ani)

Asociatia de Hipnoza Clinica, Relaxare si Terapie Ericksoniana

Hipnoza clinica, relaxare si terapie ericksoniana (durata: 5 ani)

Membru:

Colegiul Psihologilor din Romania
Asociatia de Hipnoza Clinica, Relaxare si Terapie Ericksoniana
Federatia Romana de Psihoterapie

Forma de exercitare a profesiei:

Preda G. Lucreția – Cabinet Individual de Psihologie
Autorizatie Colegiul Psihologilor din Romania Nr. 1476
CIF: 26214920

Punct de lucru Cabinet Psihologic Galati:

Psiholog Galati, Strada Traian Nr. 95, Bl. A5A, parter

Toate articolele de pe acest website sunt oferite in scop informativ si nu pot inlocui sfatul medicului dumneavoastra. Psiholog Galati – Lucretia Preda – Cabinet Individual de Psihologie nu este responsabil pentru diagnosticul pus de catre un utilizator pe baza continutului acestui site. Consultati intotdeauna medicul atunci cand aveti probleme legate de sanatatea dumneavoastra. 

Comments are closed.