Cu siguranță ai auzit termenul pasiv-agresiv, ba chiar l-ai folosit, însă nu ești foarte sigur ce înseamnă. Pentru a înțelege ce reprezintă comportamentul pasiv-agresiv, poți începe cu opusul acestuia, și anume agresivitatea activă, care presupune să ne manifestăm direct furia, să exprimăm clar și deschis ceea ce ne supără sau să facem reproșuri celor pe care îi consideram responsabili pentru nefericirea noastră.
Pasiv înseamnă inactiv și, în acest caz, indirect. Când suntem pasiv-agresivi, ne exprimăm furia și supărarea, conștient sau inconștient, într-o manieră mult mai subtilă și indirectă.
Exemple de comportamente pasiv-agresive
Formele cele mai comune de comportamente pasiv-agresive includ:
Există și alte forme de agresivitate pasivă mai subtile care te-ar putea surprinde, și anume:
De ce contează dacă ești pasiv-agresiv? Pentru că devine foarte dificil să menții relații sănătoase. Persoanele din jurul tău nu vor ști niciodată în ce poziție sunt în relația cu tine și se pot simți inconfortabil sau epuizați din cauza ta neavând încredere în tine, iar acest lucru se datorează faptului că, în esență, a fi pasiv-agresiv înseamnă a fi fals și necinstit.
Desigur, tu poți spune că îți ascunzi furia pentru a-i proteja pe ceilalți. Uneori, putem fi surprinși să constatăm că suntem destul de pasiv-agresivi. În mintea noastră, chiar avem convingerea că suntem drăguți și amabili când, de fapt, raționamentul nostru este că ascunzându-ne supărarea și furia, ceilalți oameni nu trebuie să se confrunte cu ele, deci îi protejăm. Ceea ce nu înțelegem este că ceilalți simt că ceva nu este în regulă, că suntem falși sau furioși. Agresivitatea pasivă poate fi uneori mai rea decât cea deschisă, deoarece persoana trebuie să ghicească de ce ești supărat, iar acest lucru duce la mai multă vinovăție și supărare decât dacă ai fi deschis cu sentimentele tale și a-i oferi șansa de a clarifica situația. În concluzie, acest fel de a fi amabil și drăguț este o formă de egoism, prin evitarea confruntărilor protejându-ne pe noi înșine.
Desigur, mai poți spune că furia nu este în regulă și că a-ți exprima supărarea și furia te face o persoană rea. Probabil ai învățat asta în copilărie; este mai probabil să devii un adult pasiv-agresiv dacă ai crescut într-o familie în care emoțiile nu au fost acceptate, în care ai fost lăudat dacă ți-ai ascuns sentimentele și te-ai comportat ca un copil „bun” și „fericit”. Poate că ai văzut asta în relația dintre părinții tăi care erau falși unul cu celălalt, modelând astfel în tine ceea ce considerau a fi acceptabil. Cu alte cuvinte, ai învățat să îngropi cine ești, să devii altcineva și să fii necinstit.
Cum să schimbi comportamentul pasiv-agresiv și să devii mai asertiv în ceea ce privește modul în care gândești și simți:
Te poate ajuta psihoterapia să iți schimbi comportamentul pasiv-agresiv? Da. Toate tipurile de terapie te ajută să devii mai conștient de sine, iar un psihoterapeut te poate ajuta să recunoști când nu ești autentic în viață, să înveți și să practici o mai bună comunicare.