Posted by
Psiholog Lucretia Preda on ian. 21, 2015 in
Psihologia cuplului |
Comentariile sunt închise pentru Dificultatile in relatiile familiale
Fiecare individ este o fiinta complexa care are propriile opinii, idei, raspunsuri, sentimente, si este evident ca acest lucru poate conduce la o serie de probleme relationale. Aceste confruntari si obstacole care pot aparea in relatii, dar si emotiile negative asociate cu acestea, pot scapa de multe ori de sub control, se pot agrava, si pot duce la dificultati suplimentare atat pentru noi, cat si pentru cei din jur. Partea buna este ca putem invata cum anume sa facem fata si cum sa gestionam aceste situatii dificile cu care ne confruntam. Exista mai multe moduri in care puteti incerca sa va imbunatatiti relatiile cu partenerul de cuplu si cu familia, si cum sa gasiti rezolvare la problemele de relatie.
Care sunt semnalele dificultatilor in relatie?
Multe persoane vor sti atunci cand se confrunta cu probleme in interiorul unei relatii, deoarece recunosc semnalele care apar.
Acestea includ:
-
-
Ruminatii despre conversatii avute anterior
Atunci cand problemele de familie par sa se agraveze, persoanele implicate pot recurge la comportamente daunatoare, acestea putand include consum de substante, auto-agresiune, consum de alcool, etc., ca modalitati de a face fata sentimentelor. Pe fondul stresului si emotiilor negative sporite, acestea pot dezvolta si probleme de sanatate mintala. Cercetarile demonstreaza ca problemele de relatie pot duce la tulburari de depresie si anxietate, dar si la o serie de disfunctionalitati in alte domenii ale vietii, cum ar fi: educatie, loc de munca, adaptare sociala, stima de sine.
Care sunt cauzele dificultatilor legate de familie?
Exista o serie de factori care pot afecta negativ relatiile de familie:
-
-
Factori ce tin de mediul in care locuiesc membrii familiei;
-
-
Schimbari in dinamica familiei (mutarea, nasterea unui copil, aparitia unui nou rezident in casa, etc.);
-
-
Diferentele de opinie cu privire la anumite activitati cu care celalalt membru nu este de acord, problemele de control, participarea la cheltuielile casei, etc.);
-
-
Probleme de sanatate (mintala, fizica) ale unui membru;
-
-
Probleme profesionale (pierderea locului de munca de catre un membru, sau munca la domiciliu);
-
-
Problemele de incredere (de ex., daca o persoana a avut o aventura in trecut, dar cuplul decide sa incerce a doua oara, celalalt partener poate dezvolta o anxietate la gandul ca acest lucru se va repeta). De asemenea, resentimentele pot duce la alte probleme;
-
-
Dependentele (alcool, droguri, fumat, jocuri de noroc, cumparaturi, etc.);
-
-
Lipsa banilor (favorizeaza aparitia stresului si limiteaza activitatile placute);
-
-
Abuzul emotional si fizic determina niveluri ridicate de stres, si multe alte sentimente negative traite de victima (vinovatie, furie, sentimente de singuratate, anxietate);
-
-
Atitudinea conflictuala a unuia dintre membri;
-
Probleme de atasament: relatiile pe care le dezvoltam la o varsta frageda ne pot influenta mai tarziu la varsta adulta. Teoria atasamentului sugereaza ca relatiile noastre cu parintii/ingrijitorii la o varsta frageda pot influenta dezvoltarea noastra sociala si emotionala. Relatiile nesanatoase pot determina persoana sa lupte mai tarziu pentru a forma relatii sanatoase la varsta adulta. In plus, atunci cand cineva a suferit o relatie negativa in trecut, ar putea dezvolta anxietate si scepticism fata de relatia actuala.
Cum sa imbunatatiti relatiile de familie?
Exista mai multe moduri in care puteti incerca sa imbunatatiti lucrurile.
Diferentele individuale, dar si cauza problemelor, vor influenta alegerea celei mai eficiente cai de rezolvare a dificultatilor de relationare.
-
-
Este foarte importanta o dinamica sanatoasa in grospodarie. Fiti constient de toti membrii familiei, asigurandu-va ca fiecare se simte util contribuind la armonia familiei;
-
-
Petreceti cat mai mult timp in sanul familiei;
-
-
Pentru a evita sentimentele de suparare, petreceti mai putin timp cu anumite persoane;
-
-
Negocierea poate fi o parte importanta a relatiilor sanatoase, dar si o rezolvare simpla pentru o problema;
-
-
Managementul stresului; in general, multe dintre cauzele problemelor duc la sentimente de stres, de aceea, modul in care gestionati stresul poate avea un impact puternic asupra relatiei;
-
-
Daca partenerul trece printr-o situatie neplacuta, oferirea de sprijin ar putea fi utila. De exemplu, daca si-a pierdut locul de munca, incurajati-l pozitiv sau oferiti-i sfaturi cu privire la completarea CV-ului, mai degraba decat sa-i reprosati dificultatile financiare;
-
-
Daca apar probleme de ordin financiar, incercati sa invatati sa va bucurati de viata alegand lucruri mai ieftine si facand economii, in timp ce planificati modalitati de a creste venitul familiei. In perioade dificile, concentrarea pe lucruiri placute, pozitive, poate fi foarte utila.
-
Daca partenerul spune ceva dureros, incercati sa va puneti in locul lui, intrebandu-va care ar putea fi motivele pentru care a spus ceea ce a spus.
Cum poate interveni psihologul de cuplu?
Suntem fiinte adaptabile insa avem nevoie de ajutor in gestionarea problemelor noastre. Uneori, ajutorul psihologului poate fi o buna modalitate de a imbunatati relatiile cu partenerul sau familia. Datorita propriilor observatii si experiente, psihologul dobandeste o intelegere importanta a comportamentului uman, fapt ce poate duce la dezvoltarea de presupuneri, idei, concluzii. De exemplu, un copil care creste intr-o familie conflictuala este mai probabil sa construiasca relatii familiale conflictuale la varsta adulta. Imitam si preluam modelul de comportament din jurul nostru, crezand ca acesta este normal.
Psihoterapia individuala si consilierea psihologica pot ajuta persoanele sa isi identifice modelele de relationare disfunctionale si sa isi construiasca modele de relatii sanatoase. Pe parcursul sedintelor, psihologul va poate ajuta sa explorati relatiile, intelegand de ce va simtiti si va comportati in anumite moduri.
Tehnicile terapiei cognitiv-comportamentale sunt eficiente deoarece isi propun sa schimbe modul in care o persoana raspunde la situatiile care provoaca probleme de relationare. Aceasta terapie se concentreaza pe relatia dintre gandurile, emotiile si comportamentele asociate cu relatia.
Unii psihologi se pot concentra pe rezolvarea problemelor, relaxare, hipnoterapie și abilități mindfulness, tehnici ce pot ajuta persoana sa se angajeze intr-un conflict avand o atitudine calma.
De asemenea, psihologul va pune accent pe dezvoltarea abilitatilor de comunicare, deoarece o lipsa de competente de comunicare poate duce la probleme de relationare. Un alt obiectiv terapeutic asupra caruia se va concentra psihologul este dezvoltarea stimei de sine, o conditie importanta in crearea unor relatii eficiente.
O alta modalitate eficienta este psihologia de cuplu, deoarece ajuta pe cei implicati sa inteleaga si sa imbunatateasca dinamica relatiei. Cea mai eficienta abordare in acest sens este includerea tuturor membrilor implicati in relatia problematica.
Psiholog Galati 2
Cabinet Psihologie Galati / Programari-0740226826
Referinte:
-
-
Mitrofan Iolanda, Ciupercă, C., (1998), Incursiune în psihosociologia şi psihosexologia familiei, Ed. Press, Bucureşti
-
Mitrofan, Iolanda, (2002), Psihologia şi terapia cuplului, Ed. Sper Colecţia Caiete Experienţiale, Nr. 13, Bucureşti
-
Neveanu, P.P., (1987), Dicţionar de psihologie, Editura Albatros, Bucureşti
-
Leleu G., (2006), Cartea Dorinţelor, Editura Trei, Bucureşti
-
Leleu G., (2003), Cum să fim fericiţi în cuplu, Ed.Trei
-
Răşcanu, Ruxandra, (2002), Psihologie şi comunicare
Toate articolele de pe acest website sunt oferite in scop informativ si nu pot inlocui sfatul medicului dumneavoastra. Psiholog Galati – Lucretia Preda – Cabinet Individual de Psihologie nu este responsabil pentru diagnosticul pus de catre un utilizator pe baza continutului acestui site. Consultati intotdeauna medicul atunci cand aveti probleme legate de sanatatea dumneavoastra.
Alte probleme abordate in cabinetul de psihologie: