În literatura de specialitate, tulburarea dorinţei sexuale sau hipoactivitatea dorinţei sexuale este descrisă din mai multe puncte de vedere. Unii o abordează ca o scădere a interesului sexual–scăderea libidoului sau frigiditate. În DSM-IV, “elementul esenţial al unei dorinţe sexuale diminuate îl constituie o deficienţă sau o absenţă a fanteziilor sexuale şi a dorinţei de activitate sexuala. Ea poate fi globală, atunci când cuprinde toate formele de manifestare sexuală sau poate fi situaţională şi limitată la un anumit partener sau activitate sexuală”.
Literatura de specialitate descrie scăderea interesului sexual în termeni de libido scăzut sau dorinţă sexuală inhibată. Este cea mai frecventă disfuncţie sexuala întâlnită la femei.
Absenţa dorinţei sexuale determină o alterare a excitaţiei sexuale, adică modificarea lubrifierii vaginale şi congestia organelor genitale externe asociate frecvent cu o alterare a orgasmului (absenţa totală, simpla rarefiere a orgasmului sau sindromul dureros adesea întâlnit în anorgasmiile prin hipercontrol). Diferenţa între frigiditate si anorgasmie este aceea că, în anorgasmie există o lubrifiere vaginală, o dorinţă sexuală care poate adesea să fie normală, o aşa-numita excitaţie, dar orgasmul este fie nesatisfăcător sau incomplet, fie absent. Consecinţa unei anorgasmii poate fi o dorinţa atenuată şi, in concluzie, o frigiditate secundară. Se consideră că, în practică, relaţia dintre anorgasmie şi frigiditate este una foarte strânsă. O femeie cu tulburare orgasmică poate evolua într-o femeie frigidă.
Diferenţele între dorinţă şi orgasm sunt exprimate astfel: “nu există relaţii strânse şi necesare între intensitatea dorinţei şi aptitudinea de a ajunge la orgasm. Orgasmul nu este întotdeauna simptomul satisfacţiei şi armoniei sexuale. Juisarea poate fi făcută şi în durere…”
Tablou clinic si evaluare
Dorinţa sexuală scăzută se referă la totalitatea comportamentelor motorii, verbale, cognitive şi totalitatea fanteziilor care preced consumarea comportamentului sexual. Persoanele care suferă de hipoactivitate prezintă, de fapt, o lipsă a acestei faze. Se consideră că aceste probleme sunt mai dificil de descris decât acelea care implică un anumit răspuns al aparatului genital masculin sau feminin.
Literatura de specialitate descrie persoanele cu o astfel de tulburare în maniera următoare:
Deşi sunt caracterizate printr-o frecvenţă scăzută a activităţii sexuale, aceasta poate, totuşi, să crească, datorită presiunilor din partea partenerului sau a necesităţilor nonsexuale şi ca urmare a lipsei de normativitate. Indivizii cu dorinţă sexuală diminuată pot avea dificultăţi în dezvoltarea unor relaţii sexuale stabile, ajungându-se până la ruptura maritală. Repertoriul sexual al persoanelor cu acest tip de probleme sexuale este mai restrâns.
Este importantă nu doar evaluarea dorinţei sexuale în sine, ci şi a diverşilor factori care îi sunt asociaţi, cunoaşterea funcţionării sexuale la nivelele diferitelor faze ale activităţii sexuale şi a funcţionării cuplului în general. Printre aspectele foarte importante ale evaluării din timpul terapiei, menţionăm:
Psihoterapia tulburarilor de dorinta sexuala
Terapia vizează o ameliorare a calităţii vieţii pe plan sexual şi în funcţionarea de cuplu. Este vorba de un tratament multimodal. Subordonat evaluării făcute de clinicieni asupra problematicii cuplului care prezinta o dorinţă sexuală hipoactivă, accentul va fi pus pe mai multe dimensiuni:
Cele mai multe idei provin dintr-o educaţie sexuală severă sau dintr-o experienţă sexuală negativă; persoana poate avea idei devalorizante despre propriul corp mai ales la nivelul organelor genitale sau poate să dezvolte idei negative în timpul activităţii sexuale.
Foarte important de studiat sunt gândurile automate şi monologul autodepreciativ a imaginilor mentale care duc la stingerea dorinţei. Acestea funcţionează pe baza unor stereotipuri precum:
Majoritatea monologurilor interioare şi gândurilor automate reflectă creşterea senzaţiilor dezagreabile faţă de sine. Subiectul se centrează asupra lui însuşi, îşi devalorizează caracteristicile fizice, subestimează capacitatea de a iubi şi de a fi iubit. Pacienţii pot privi corpul şi sexualitatea în general ca având un caracter animalic, opus iubirii rafinate.
Favorizarea emergentei ideilor pozitive si fanteziilor
Psihoterapia pleacă de la ideea conform căreia mărirea frecvenţei fanteziilor este un indicator al creşterii interesului pentru implicarea voluntară într-un act sexual. Acest lucru se realizează de către terapeut prin invitarea la lectură a pacienţilor sau prin vizionarea unor materiale erotice. Mărirea emergenţei scenariilor erotice urmăreşte, de cele mai multe ori, o serie de etape prestabilite:
1. Conştientizarea pacietului asupra importanţei fanteziilor în apariţia dorinţei.
I se cere unui pacient care a avut fantezii să reactualizeze una sau, dacă nu a avut, să îşi imagineze un scenariu. În cazul în care fanteziile nu au existat, această etapă se centrează pe găsirea unor mijloace de a face posibilă prezenţa lor. Dacă pacientul şi-a construit scenarii în trecut, este rugat să analizeze categoriile care interferează în cadrul scenariului respectiv. Sunt oferite şase categorii de fantezii:
2. Consultarea unui material pe care subiectul îl găseşte ca fiind erotic;
3. Ultima etapă constă în a pune pacientul să îşi imagineze, cu toate detaliile, o fantezie pe care o găseşte foarte stimulantă.
Sporirea calitatii caracterului stimulant al activitatii sexuale din cadrul cuplului:
Lipsa interesului pentru activitatea sexuală poate genera dintr-o altă disfuncţie sexuală şi dintr-o stare generală de frustare care apare în raport cu acest tip de activitate. De aceea, terapia adresată creşterii interesului sexual se poate realiza în paralel cu terapia unei alte disfuncţii de care suferă pacientul.
Ameliorarea calitatii vietii de cuplu
Ca urmare a identificării factorilor responsabili de neinţelegerea şi supărarea maritală, pot fi utilizate, în vederea ameliorării şi menţinerii calităţii vieţii, diferite tehnici de rezolvare a problemelor, precum şi antrenamentul comunicării în cuplu. De obicei, cuplurile care vin în terapie cu probleme de libido nu prezintă neapărat o comunicare defectuoasă în cadrul cuplului. Totuşi, la nivel sexual şi afectiv, comunicarea pare dificilă. Un obiectiv al antrenamentului comunicării îl constituie comunicarea cu usurinţă pe teme cu caracter sexual.
Datele folosite de autori pentru a obţine aceste rezultate sunt din domeniul clinic. Abordarea multimodală a tulburării de dorinţă sexuală a rezultat cu o ameliorare a problemei la aproape toţi pacienţii la care s-a aplicat această abordare multimodală.
Programul psihoterapeutic
Evaluarea: înainte de a începe, terapeutul explica ambilor parteneri care este scopul interviului. Pacienţii sunt intervievaţi separat, iar timpul necesar fiecărui pacient este de aproximativ 45 minute. Este sedinţa în care se va cădea de acord şi asupra limbajului folosit de către terapeut şi pacient. La sfârşitul interviului, terapeutul verifica informaţiile pe care pacientul nu doreşte să le afle partenerul. Interviul realizat cu ambii parteneri prermite terapeutului să evalueze cum relaţionează partenerii, în special dacă au o relaţie suportivă şi dacă îşi împart responsabilităţile pentru probleme. În final, terapeutul descrie înţelegerea problemei partenerului şi discuta posibilele planuri terapeutice.
Definirea problemei: în încercarea de a defini problema sexuală a cuplului, terapeutul trebuie să fie conştient de faptul că ceea ce i-a fost iniţial prezentat ca dificultate poate să nu mai fie o problemă fundamentală. Terapeutul trebuie să obţină informaţii specifice când evaluează problema sexuală. Acest lucru se face prin analiza situaţiei celei mai recente când problema a apărut şi se referă în special la:
După ce s-a găsit modelul dificultăţilor sexuale, terapeutul află care sunt schimbările care ar face plăcere pacientului. Se încearcă a se afla dacă ambii parteneri au scopuri comune sau dacă există o discrepanţă puternică între scopurile lor.
Se folosesc, în cazul terapiei, o serie de tehnici:
Psiholog Galati 32
Cabinet Psihologie Galati / Programari-0740226826
Referinte:
Toate articolele de pe acest website sunt oferite in scop informativ si nu pot inlocui sfatul medicului dumneavoastra. Psiholog Bucuresti – Lucretia Preda – Cabinet Individual de Psihologie nu este responsabil pentru diagnosticul pus de catre un utilizator pe baza continutului acestui site. Consultati intotdeauna medicul atunci cand aveti probleme legate de sanatatea dumneavoastra.
Leave a Reply