content top
Erotomania (sau iluzia ca esti iubit)

Erotomania (sau iluzia ca esti iubit)


Va puteti imagina o persoana care „stie”, are convingerea ca o iubiti? Va puteti imagina ca, pe langa faptul ca nutreste aceasta convingere, persoana va asigura ca sunteti implicat intr-o relatie cu ea si, ca urmare, se comporta ca si cum ati fi? Aceasta situatie exista, si poarta denumirea de erotomanie.

Erotomania este delirul pasional cronic axat pe iluzia deliranta de a fi iubit de o persoana cel mai adesea inaccesibila si se caracterizeaza printr-o evolutie in trei faze:

  • Faza sperantei (cea mai lunga) in care pacientul spera ca „iubitul” isi va face deschis declaratia de dragoste;
  • Faza frustrarii care se asociaza cu depresia si, uneori, cu idei de suicid;
  • Faza ranchiunei, cu agresivitate fata de obiect, exprimata prin treceri la act, putand merge pana la uciderea acestuia.

Obiectul („iubitul”) este, in general, de rang social superior aceluia al erotomanului: vedeta, scriitor, avocat, ecleziast, medic, etc. Acesta din urma, data fiind pozitia sa si functia profesionala, este adesea obiectul unui astfel de delir pasional, mai frecvent de 4-5 ori la femeie decat la barbat. Potrivit studiilor, pacientii cu erotomanie prezinta o personalitate paranoida, izolare sociala si inhibitie sexuala.

Diagnosticul are in vedere urmatoarele aspecte:

  • Convingerea iluzorie ca exista o „comunicare” de tip amoros intre pacient si obiect;
  • Obiectul dragostei este de un rang social mai înalt;
  • Convingerea ca obiectul a fost primul care s-a indragostit si care a initiat „relatia”; 
  • Debutul brusc;
  • Obiectul iubirii ramane neschimbat de-a lungul timpului;
  • Comportament paradoxal pus pe seama obiectului;
  • Evolutie cronica;
  • Delirul nu a aparut ca urmare a pierderii cunostintei.

Delirul erotomaniac poate fi primar sau secundar, acesta din urma fiind asociat unor tulburari afective sau psihotice si este uimitor de persistent. Poate fi insotit de halucinatii si poate aduce persoana in situatia de a actiona si a lua decizii ca si cand, realmente, a avut o relatie de dragoste cu obiectul.  Tratamentele antipsihotice au un efect redus. Faptul ca pacientul este absolut convins ca este iubit de catre obiect provine dintr-o interpretare eronata a experientelor care au condus la aceasta concluzie.

Psiholog Galati 32

Cabinet Psihologie Galati / Programari-0740226826


Referinte:

  1.  Dictionar de psihiatrie si psihopatologie clinica, Bucuresti, 1998;
  2. Manual de diagnostic şi statistică a tulburărilor mentale, ediţia a patra, Editura Asociaţiei Psihiatrilor Liberi, Bucureşti, 2003

Toate articolele de pe acest website sunt oferite in scop informativ si nu pot inlocui sfatul medicului dumneavoastra. Psiholog Galati – Lucretia Preda – Cabinet Individual de Psihologie nu este responsabil pentru diagnosticul pus de catre un utilizator pe baza continutului acestui site. Consultati intotdeauna medicul atunci cand aveti probleme legate de sanatatea dumneavoastra. 



 

468 ad

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *