Un numar mare de cercetatori considera ca, in multe casnicii, actul sexual se realizeaza fara producerea orgasmului la femei. Se poate spune despre o femeie ca este frigida numai in cazul in care aceasta, in orice imprejurare si conditii si in ciuda relatiilor armonioase cu partenerul, nu este apta de a trai dorinta satisfacerii instinctului sexual sau a libidoului. (S. Schnabl, 1993) .
Frigiditatea defineste situatia femeii caracterizata prin imposibilitatea de a avea orgasm prin contact sexual cu partenerul heterosexual (C. Neamtu, 2004) . Din punct de vedere clinic, frigiditatea se asociaza cu starile de neliniste, iritabilitate, tensiune psihica, sentiment de insatisfactie, toate acestea contribuind la cristalizarea, in timp, a unui complex de inferioritate al femeii. Conform dictionarului de psihiatrie si psihopatologie clinica, termenul “frigiditate” (eng.”frigidity”) defineste imposibilitatea femeii de a trai o juisanta normala in cursul raporturilor sexuale.
Absenta orgasmului poate fi determinata si de partener, fara sa constituie insa frigiditatea. Decisiva ramane necesitatea contactului erotic. Doar in cazul absentei libidoului la femeia care a trecut de pragul maturizarii fiziologice, desi are relatii intime cu barbatul iubit, se poate vorbi cu siguranta despre frigiditate. Instinctul sexual, conditionat, de regula, de imprejurarile de viata, apare la unele femei foarte tarziu; astfel, acestea se considera ani in sir frigide pana cand, intalnind un barbat, le trezeste sexualitatea.
Sunt considerate frigide si femeile la care libidoul apare foarte rar, foarte slab si nu provoaca, cu toate mangaierile partenerului, dorinta efectuarii actului sexual. Astfel de femei se intalnesc relativ des; acestea nu observa absenta actului sexual, niciodata nu sunt initiatoare si, din lipsa sau din manifestarea slaba a instinctului sexual, arareori au cunoscut complexitatea senzatiei de placere. In unele cazuri, frigiditatea este totala, caracterizandu-se prin absenta dorintei si placerii sexuale. Este asa-numita afrodizie – tulburare profunda si totala, cel mai bine suportata de femeie, care rareori se adreseaza medicului din cauza acestei insuficiente totale.
In schimb, se va adresa medicului in cazul frigiditatii partiale, in care placerea sexuala exista, dar ramane incompleta. Avem de-a face, in acest caz, cu raritatea sau cu absenta orgasmului in relatiile sexuale, care raman satisfacatoare in perioada in care preced juisarea finala. De asemenea, se va adresa medicului si in cazurile de frigiditate dureroasa (Dict. de psihiatrie, 1998) .
Dupa momentul in care apare, distingem:
Cea dintai apare la primele raporturi sexuale. Frecventa la tanara casatorita, frigiditatea cedeaza, adesea, in mod spontan, de indata ce cuplul a dobandit o anumita dezinvoltura in viata intima comuna. Pentru femeia virgina, deflorarea este intotdeauna un soc – sustine W. Reich – o castrare repetata pe care o poate depasi doar in conditii favorabile. Barbatul trebuie sa stie ca orice femeie este frigida la inceput si ca frigiditatea ei dispare de la sine daca ea este sanatoasa, iar el nu e lipsit de tact. Femeia este tematoare fata de o traire care i-a fost interzisa din vremea copilariei. Acolo unde teama domina, nu exista nici o traire plina de placere. (W. Reich, 1995) . Frigiditatea secundara survine dupa o lunga perioada de viata sexuala satisfacatoare.
W. Stekel, deosebeste trei tipuri de femei frigide:
Femeia pasionat frigida – aceasta este femeia care, in ciuda dorintei fierbinti si a placerii initiale accentuate, nu poate obtine niciun orgasm.
Cauzele frigiditatii
Cauzele obiective ale frigiditatii nu pot fi intotdeauna depistate chiar si in cazul unui examen psihologic si somatic minutios. La origine, se poate gasi o cauza organica (maladie generala endocrina sau neurologica, maladii locale: uterine, vaginale, vulvare, perineale, etc.) . Ginecologii si sexologii au constatat, de nenumarate ori, ca femeia care evita coitul, in cazul unor nesemnificative afectiuni ale organelor din bazinul mic, va acuza mai des si mai mari dureri in procesul contactului sexual decat femeia care sufera de aceleasi afectiuni, dar cu un libido normal.
Frigiditatea poate fi determinata de dereglarea schimbului de substante, afectiuni interne, folosirea indelungata a unor medicamente. Uneori, frigiditatea se poate manifesta in urma unor interventii chirurgicale, legate de eliminarea uterului, a ovarelor sau a ambelor organe, mult mai rar un rol decisiv revenind factorului hormonal. Cel mai adesea insa, cauza este psihologica, afectiva (conflict cu partenerul, adulter, avort, diverse tulburari nevrotice) . Unele femei invoca absenta instinctului sexual dupa nasterea unui copil. Aceasta cauza se explica prin coplesirea femeii de sentimentul maternitatii si trecerea sotului pe planul doi.
Printre cauzele de ordin psihogen, se pot regasi trairea unui sentiment puternic de vina sexuala, precum si experiente psihotraumatizante de ordin sexual din trecutul femeii. Frigiditatea unor femei este determinata de particularitatile lor de viata, cum ar fi: atitudinea tatalui fata de mama, educatia severa a parintilor si educatorilor cu o atitudine negativa fata de sexualitate, socuri psihice puternice si alte cauze. Desi activitatea profesionala nu are o influenta negativa asupra sexualitatii, s-a demonstrat ca o femeie supraincarcata mereu la serviciu si acasa cu griji, conflicte si necazuri, pierde orice interes de actul sexual. In concediu si dupa o rezolvare a problemelor si sarcinilor, ea va deveni din nou tandra cu partenerul sau.
W. Stekel enumera urmatoarele cauze ale frigiditatii: tendinte homosexuale, franele morale, ura impotriva seducatorului, fixatii infantile asupra mamei sau fixatii oedipiene asupra tatalui, teama de castrare etc. In acelasi timp, autorul sustine ca, in realitate, nu exista femeie frigida: “… nu exista nici o femeie absolut insensibila. Femeia insensibila este doar cea care nu si-a gasit forma adecvata de satisfacere. Vina pentru anestezia feminina o poarta, in mare parte, lipsa de experienta si neindeminare a barbatilor. (W. Stekel, 1997) . De aceeasi parere este si Havelock Ellis care afirma urmatoarele: “faptul ca o femeie ramane frigida cu unul, ba chiar cu mai multi barbati, unul dupa altul, nu dovedeste nicidecum ca ea nu ar fi in stare sa se simta sexual puternic ci, doar, ca acesti barbati nu au fost in stare sa destepte aceasta senzatie sexuala. Femeia este in mare masura un organism sexual la care instinctul sexual poate fi complet inconstient si, de aceea, foarte greu s-ar putea sustine ca o femeie nu ar fi manifestat niciodata urme de instinct sexual”. (H.Ellis, „Senzatia sexuala”, apud. W.Stekel. p. 48) .
O alta cauza posibila a frigiditatii ar fi teama de a ramane insarcinata. Multe femei si fete cred ca orgasmul se afla in relatie cu graviditatea. Multe experiente o dovedesc, dar experienta arata si contrariul. Kisch scrie despre legatura frigiditatii cu sterilitatea. De cele mai multe ori medicul observa frigiditatea cand este legata de sterilitate. Autorul a observat ca 38% din femeile sterile examinate erau frigide. In realitate, frigiditatea se numara printre factorii care determina sterilitatea, dar nu o atrage dupa sine in mod neaparat.
Frigiditatea poate fi consecinta unei autopedepsiri, a unei penitente pentru o vina oarecare; de asemenea, o promisiune solemna secreta poate sa produca aceasta insensibilitate. Chiar simpla idee depre caracterul daunator si periculos al orgasmului poate fi cauza frigiditatii. De asemenea, un factor care impiedica orgasmul este teama: orice teama distruge libidoul si impiedica aparitia orgasmului. Cea mai raspandita este teama de infectii. Numeroase femei sustin ca acest gand impiedica aparitia orgasmului, afirma W.Stekel. Autorul demonstreaza, prin numeroase exemple, faptul ca multe femei renunta, in mod voit, la placere, ca penitenta pentru pretinse pacate. Totodata, exista femei care se tem de placere pentru ca devin prea slabe, si atunci, se tem sa nu fie invinse. Multe femei se tem tocmai de propia lor pasiune. In acest mod, tocmai cele mai pasionale femei devin insensibile. (W. Stekel, 1997, p.71) .
Pentru o femeie frigida, viata sexuala (chiar cu barbatul iubit) este considerata un rau iminent. Ea nu participa la actul sexual, il face fara placere, doar de dragul barbatului. Femeile frigide nu sunt in stare nici macar sa-si imagineze senzatiile sexuale. Unele dintre acestea se lasa mingaiate, dar pana la un punct anume. Cum insa barbatul simte necesitatea apropierii in continuare, ele ocolesc dezmierdarile. Asemenea femei considera absenta necesitatilor sexuale o trasatura de valoare, de caracter, apreciind manifestarea fizica a dragostei ca ceva imoral si josnic. Ele nu vor vedea nimic demn in dragoste, deoarece niciodata nu le-a fost dat sa traiasca sentimentul apropierii depline intre doua persoane care se iubesc, in procesul actului sexual, pentru satisfacerea si fericirea reciproca.
Actul sexual, pentru femeia frigida, este intotdeauna o povara si ii pare brutal, sustine W. Reich. Acesta devine o obligatie impovaratoare pentru ea si pentru sotul ei care, pe buna dreptate, raporteaza repulsia ei la sine. Intr-un asemenea caz, nici macar o sublimare nu poate fi de ajutor, deoarece starea precara a vietii sexuale ataca si sublimarile deja existente, descompunindu-le. Adesea, incapacitatea de a lucra apare pe acest fond. Nu mai ramane decit alegerea intre nevroza si infidelitate conjugala. (W. Reich, 1995, p.191) .
Indispozitia, durerile de cap, oboseala vor fi, pentru femeile frigide, motive adesea invocate pentru a refuza contactul sexual. Exista si femei care, de frica apropierii actului sexual, se indispun, incercand astfel sa-si explice lor si partenerului absenta dorintei. Pentru ele, coitul este, de cele mai multe ori, un chin psihic si chiar fizic. Femeile frigide se bucura daca au scapat de actul sexual sau daca acesta constituie o etapa trecuta, reprosandu-le sotilor ca „numai la sex le e mintea”. Parerea lor este ca o casnicie nu este doar pentru „asa ceva”, mult mai importanta fiind intelegerea reciproca in manifestarea dragostei in viata conjugala de zi cu zi. In felul lor, ele au dreptate, insa scopul pe care il urmaresc este cu totul altul: excluderea deplina a vietii sexuale din casnicie. La intrebarea privind numarul contactelor sexuale, femeile frigide vor raspunde: o data pe saptamina sau chiar pe luna.
In unele casnicii, cauza primordiala a certurilor o constituie problemele sexuale. Barbatul devine irascibil si insuportabil cand sotia il refuza invocand noi motive, prefacandu-se ca doarme sau culcandu-se dupa ce el adoarme. Nu rare sunt cazurile cand acesta, dupa incercari zadarnice, cauta s-o posede prin forta. Multe femei frigide accepta divortul pentru a scapa de obligatia actului sexual. Unii barbati se refugiaza in masturbatie, altii stabilesc relatii extraconjugale; cei mai multi insa raman credinciosi, fara a dori o alta femeie, multumindu-se cu smulgerea, uneori, a unei jalnice parti de placere. Cu toate acestea, femeile frigide au succes in activitatea profesionala, unele dintre ele au un permanent sentiment al maternitatii si al dragostei fata de copii, considerandu-se fericite in viata si casnicia lor.
Referinte:
Toate articolele de pe acest website sunt oferite in scop informativ si nu pot inlocui sfatul medicului dumneavoastra. Psiholog Galati Lucretia Preda – Cabinet Individual de Psihologie nu este responsabil pentru diagnosticul pus de catre un utilizator pe baza continutului acestui site. Consultati intotdeauna medicul atunci cand aveti probleme legate de sanatatea dumneavoastra.
Psiholog Galati
Cabinet Psihologie Galati / Programari-0740226826
Leave a Reply