În literatura de specialitate sunt evidenţiate două poziţii cu privire la impotenţă şi frigitate. Sunt autori care consideră frigiditatea este varianta feminină a impotenţei. Alţii sunt de părerea că acestea sunt deosebite semnificativ.
Bazele clinico-psihologice ale patogenezei acestor tulburări sexuale psihogene sunt:
a) atenţie mărită faţă de propria funcţionare sexuală, care crează condiţii pentru trăirea dureroasă a oricărei abateri ale acestei funcţionări;
b) anxietate mărită a persoanei faţă de tot ce ar putea fi un pericol pentru propria viaţă şi sănătate.
Unii autori afirmă că termenul de impotenţă trebuie utilizat doar în cazurile când bărbatul este lipsit complet şi pentru un termen îndelungat de capacitatea de a efectua actul sexual. Bărbaţii cu impotenţă suferă mai mult decât femeile anorgastice şi frigide, deaceea aceştea se adresează mai frecvent la un specialist.
Spre deosebire de bărbaţi, femeile au o atitudine deosebită faţă de tulburările de dinamică sexuală. Acestea în multe cazuri ar putea să mascheze insatisfacţia sexuală pe care o au, sau prezenţa unor probleme de ordin intim. Bărbaţii însă, nu ar putea să ascundă impotenţa.
Un bărbat cu impotenţă este traumat mai mult, nu de faptul că nu are orgasm sau nu simte placere pe parcursul coitusului, dar de imposibilitatea acestuia de a satisface femeia şi că acest fapt poate fi motiv pentru conflicte în cadrul cuplului.
Un bărbat impotent ar fi dorit foarte mult actul sexual, o femeie frigidă va evita, sub orice pretext, efectuarea actului sexual. Important de evidenţiat este faptul că o femeie frigidă poate să întreţină o relaţie sexuală şi chiar să rămână însărcinată. Impotenţa bărbatului face ca actul sexual să fie imposibil de realizat, urmările fiind deosebit de grave pentru ambii parteneri.
La bărbat odată cu mărirea frecvenţei eşecurilor se dezvoltă complexe de inferioritate, aceasta duce la frica de eşec sau la nevroza aşteptării, care însă se întâlneşte foarte rar la femeie. Aceasta ar putea fi o explicaţie de ce bărbaţii cu impotenţă suferă mai mult, se consideră bolnavi, iar multe femei anorgastice şi frigide consideră starea personală mai puţin tulburată.
Frigiditatea este definita ca „starea femeii caracterizata prin imposibilitatea de a avea orgasm obţinut prin contactul vaginal cu un partener heterosexual” (T. Stoica). Din punct de vedere clinic, frigiditatea se asociază, cu o stare de nelinişte, irascibilitate de tensiune psihică, cu senzaţia de insatisfacţie, toate acestea ar putea cu timpul să ducă la dezvoltarea unui complex de inferioritate al femeii respective.
Alti autori remarcă faptul că termenul de frigiditate se aplică în toate situaţiile susceptibile să altereze satisfacţia sexuală a femeii, incluzând în sine şi termenii de vaginism (contracţia muşchiului anal care împiedică contactul) şi dispareunia (dureri apărute în timpul actului sexual).
Tulburările dinamicii sexuale sunt în continuă relaţie cu evenimentele de viaţă, ne incită să efectuăm o observare continuă a propriului corp, iar prin intermediul hipnoterapiei, această observare ar fi mult mai eficientă şi orientată pozitiv.
Toate articolele de pe acest website sunt oferite in scop informativ si nu pot inlocui sfatul medicului dumneavoastra. Psiholog Galati – Lucretia Preda – Cabinet Individual de Psihologie nu este responsabil pentru diagnosticul pus de catre un utilizator pe baza continutului acestui site. Consultati intotdeauna medicul atunci cand aveti probleme legate de sanatatea dumneavoastra.
Psiholog Galati
Cabinet Psihologie Galati / Programari-0740226826
Leave a Reply