content top
Semnele si simptomele depresiei

Semnele si simptomele depresiei


Depresia este considerata o tulburare serioasa care poate afecta grav o persoana si care poate fi tratata printr-un sistem de sprijin eficient, dorinta si motivatia pacientului de a se vindeca si o intervente psihoterapeutica si psihiatrica eficienta.

Cei mai multi oameni experimenteaza tipuri diferite de schimbari ale dispozitiei. Incidente mici, cum ar fi ruperea unei relatii, concedierea de la locul de munca, un comentariu dureros din partea cuiva, etc., ne poate duce intr-o spirala emotionala care conduce la depresie. Daca aceste incidente ne afecteaza pentru scurte perioade de timp, atunci este bine; in cazul in care aceste sentimente se intind pe perioade de timp mai lungi, ne confruntam cu debutul unei depresii severe. Printre simptomele depresiei se numara:

  • Starea permanenta de singuratate si tristete. Singuratatea poate fi atribuita unor motive ca de ex. ruperea unei relatii sau problemele aparute intr-o relație de dragoste. Problemele apar, de regula, atunci cand singuratatea si durerea persista o lunga perioada de timp iar boala poate deveni cronica daca este afectata functionarea individului, cuprins de sentimente de neajutorare, inutilitate si incapabil de a trai bucuria in viata de zi cu zi. Daca va confruntati cu aceste modificari ale dispozitiei, aveti depresie.
  • Anxietate persistenta, griji si dificultati in luarea deciziilor. Persoanele aflate intr-o stare emotionala ca cea descrisa mai sus sunt incapabile sa ia decizii cu privire la lucruri simple cu care se confrunta in viata de zi cu zi. Acestea creeaza probleme sau situatii in jurul oricarei decizii pe care ar trebui sa o ia, ceea ce ii face incapabili sa decida. De asemenea, isi fac griji in legatura cu orice lucru lipsit de importanta si traiesc o stare de teama permanenta in legatura cu orice hotarare pe care ar trebui sa o ia.
  • Sentimente de ura fata de propia persoana ceea ce poate conduce la auto-mutilare sau suicid. Persoanele care se confrunta cu asemenea stari au nevoie urgenta de ajutor de specialitate. Dintre toate simptomele depresiei, acest stadiu este considerat cel mai periculos, fiind necesara interventia unui psihiatru.
  • Lipsa de energie. Unul dintre simptomele majore ale depresiei este absenta energiei, starea de oboseala permanenta si problemele de somn asociate.
  • Tulburari de somn. Ca simptom al depresiei, tulburarile de somn ale persoanei aflate in depresie pot lua diferite forme: pe de o parte, persoana poate dormi mai mult decat o facea in perioada normala a vietii; pe de alta parte, persoana afectata de depresie poate avea dificultati de adormire, fapt care agraveaza simptomele depresiei si poate avea un impact puternic asupra existentei individului la diferite niveluri, lucru care poate agrava mai departe depresia.
  • Modificari ale apetitului. Un alt simptom al depresiei este schimbarea apetitului. Ca si in cazul problemelor de somn, problemele alimentare asociate cu depresia pot lua doua forme: pe de o parte, unele persoane depresive minimizeaza importanta alimentatiei si nu mananca aproape deloc, pe de alta parte, pot recurge la alimentatie excesiva.
  • Aspect negligent. Intr-adevar, un simptom al depresiei care nu trebuie ignorat este pierderea interesului pentru igiena corporala si pentru aspectul exterior.
  • Pierderea interesului pentru activitatile placute alta data. Un simptom al depresiei este asociat cu pierderea interesului pentru activitatile care altadata faceau placere individului si petrecerea timpului in singuratate si izolare. Depresivul se izoleaza de prieteni si familie pentru perioade lungi de timp.

Toate articolele de pe acest website sunt oferite in scop informativ si nu pot inlocui sfatul medicului dumneavoastra. Psiholog Lucretia Preda – Cabinet Individual de Psihologie Bucuresti nu este responsabil pentru diagnosticul pus de catre un utilizator pe baza continutului acestui site. Consultati intotdeauna medicul atunci cand aveti probleme legate de sanatatea dumneavoastra. 


Psiholog Sectorul 5 Bucuresti


468 ad

Comments are closed.