Posted by
Psiholog Lucretia Preda on mai 6, 2013 in
Tipuri de personalitate |
Comentariile sunt închise pentru Personalitatea de tip histrionic
Dacă o personalitate histrionică vă este partener de viață, bucurași-vă de spectacol și diversitate! Dacă o personalitate histrionică vă este șef, încercați să rămâneți voi înșivă! Dacă o personalitate histrionică vă este coleg, păstrați distanța care îi va îngădui să vă idealizeze!
Prin ce se caracterizează o personalitate histrionică?
-
Caută în permanență să atragă atenția celorlalți, punând în joc toate mijloacele de care dispune: ținuta provocatoare, tentative de seducție, declarații teatrale, schimbări de atitudine de la seducție la indiferență, solicitări dramatice de ajutor, orice formă de „joc mare” pentru a atrage atenția celuilalt;
-
Are tendința de a idealiza anumite persoane vorbind despre ele cu admirație. urmând deodata o depreciere excesivă;
-
Nu agrează situațiile în care nu este în centrul atenției, în care nu este obiectul atenției generale;
-
Caută permanent afecțiunea anturajului;
-
Dramatizează exprimarea propriilor emoții care sunt foarte schimbătoare;
-
Stilul discursului său este mai degraba emoțional, fiind lipsit de precizie și detaliu, evocând impresii;
-
Sub aparența spectaculoasă. se ascunde o depreciere a propriei persoane, cerând necontenit o întărire în privirea fascinată a celuilalt;
-
Emoțiile lor se schimbă cu repeziciune, fiind greu de spus dacă au ca scop trezirea interesului celorlalți sau dacă, aidoma copiilor, trec de la râs la plâns.
Cum să ne purtăm cu o personalitate histrionică?
Recomandabil:
-
Nu vă enervați atunci cand această persoană depașește orice limită, ci încercați să acceptați histrionismul ca pe ceva obisnuit. Asteptați-vă la tot felul de exagerări și dramatizări!
-
Histrionicii sunt uneori greu de suportat, deoarece discursul lor este unul imprecis, dramatic, centrat pe emoții, în timp ce toți se așteaptă la un discurs precis, factual, centrat pe probleme și posibile soluții. Lasați spațiu de acțiune și desfășurare unei personalități histrionice, dar stabiliți niște limite suportabile pentru dumneavoastră. Lăsați-le, din când în când, să se manifeste, dar stabiliți, totusi, niște reguli!
-
Dacă este încredințată că întregul interes este orientat asupra ei, personalitatea histrionică se va debarasa, fie și pentru cîteva clipe, de comportamentul teatral și manipulatoriu. Nu lasați să treacă aceste momente fără a reacționa și fără a încuraja normalitatea. Cel mai bun mijloc de a descuraja un comportament incomod este de a încuraja comportamentul opus atunci când acesta se produce. Aratați-le interes ori de cate ori au un comportament normal!
-
Personalitățile histrionice au tendinta de a idealiza sau desconsidera personajele din anturajul lor. Ele caută emoții puternice pe care, uneori, nu le pot controla. Colegul dvs. histrionic vă va idealiza până în momentul în care îl veți decepționa. Nu vă neliniștiți prea tare pentru că, imediat ce îi veți acorda atenția necesară, vă va iubi din nou. Pregatiți-vă să treceți de la statutul de erou la cel de infam și invers!
Nerecomandabil:
-
Să vă amuzați pe seama lor, deoarece acest lucru va căpăta accente dramatice, aceste persoane apelând la toate mijloacele posibile (lacrimi, tentative de suicid) pentru a vă recâștiga atenția;
-
Să vă lăsați impresionați de tentativele de seducție. Pentru a vă capta atenția, aceste persoane vor avea tendința de a sexualiza relația chiar și într-un context profesional. În acest scop, se vor folosi de o vestimentație provocatoare, zâmbete fermecatoare, priviri enigmatice. Cei care vor cădea în capcana lor, vor fi surprinși să constate că vor fi respinși cu un aer ușor intrigat. Toată parada unei personalități histrionice nu are decât un singur scop: acela de a atrage atenția, de a vrăji, fără intenția unei relații intime.
-
Să vă lasați prea tare înduioșați. Comportamentul infantil, fragilitatea, emotivitatea de care dau dovadă aceste persoane vă pot înduioșa și vă pot trezi comportamentul protector. Pierzând din detașare și obiectivitate, riscați să fiți antrenat în stările fluctuante ale personalității histrionice și, în acest fel, nu o veți mai putea ajuta. Nu uitați că, pentru aceasta persoana, publicul sunteți dvs. și că un public prea facil pierde ușor interesul actorului.
Referinte:
- Dictionar de psihiatrie si psihopatologie clinica, Bucuresti, 1998;
- Manual de diagnostic şi statistică a tulburărilor mentale, ediţia a patra, Editura Asociaţiei Psihiatrilor Liberi, Bucureşti, 2003
Toate articolele de pe acest website sunt oferite in scop informativ si nu pot inlocui sfatul medicului dumneavoastra. Psiholog Lucretia Preda – Cabinet Individual de Psihologie Galati nu este responsabil pentru diagnosticul pus de catre un utilizator pe baza continutului acestui site. Consultati intotdeauna medicul atunci cand aveti probleme legate de sanatatea dumneavoastra.
Psihologi Galati 14
Cabinet Psihologie Galati / Programari-0740226826