Cum recunoastem o personalitate evitanta: evita relatiile cu ceilalti atata vreme cat nu sunt siguri de bunavointa neconditionata a anturajului; opteaza pentru roluri marunte sau posturi sub capacitatea lor, din teama de a nu suferi un esec; sunt hipersensibili, fiindu-le teama de ridicol; criticile si ironiile ii inspaimanta; evita noi cunostinte, posturi importante, o relatie intima, situatiile in care ar fi putea fi expuse jignirilor; autodepreciere, prezentand de la prima vedere o stima de sine redusa, de cele mai multe ori subapreciind propriile calitati si reusite.
Cum percepe lumea o personalitate evitanta?
-
Traieste intotdeauna cu teama de a nu fi ridicola, stangace, respinsa;
-
Nu ne considera ostili, insa nu este convinsa ca poate avea indeajuns de multe atuuri pentru a fi agreata;
-
Nu se simte “la inaltime” (“sunt inferior celorlalti”, “ceilalti ma pot rani”);
-
Limiteaza contactele cu ceilalti, marginindu-se la compania unor vechi cunostinte, pe care le cunoaste indeajuns si care ii dau in permanenta o dovada de incredere (care nu le dau motiv pentru a se teme).
Cum sa ne comportam cu o personalitate evitanta?
Recomandabil
-
Propuneti-le obiective de o dificultate progresiva! Acest tip de personalitate se simte inferioara si traieste in permanenta cu teama de a nu fi respinsa si ridiculizata; cel mai potrivit mijloc de a le reduce anxietatea este de a-i confrunta treptat cu situatiile de care se tem si de a-i convinge ca teama lor nu este justificata. Cuvantul “progresiv” este foarte important. Incetul cu incetul, va capata incredere si va trece la o etapa superioara.
-
Aratati interes pentru parerea lor! Personalitatile evitante cred ca parerea lor nu conteaza si ca, daca va contrazic, le veti respinge; din momentul in care vor fi convinse ca doriti sa le auziti parerea, vor prinde curaj si, datorita voua, isi vor recapata increderea in sine. Teama de a displace apasa personalitatile evitante, iar dvs. Trebuie sa transformati aceasta teama intr-un stimulent.
-
Aratati-le ca acceptati sa fiti contrazis! Personalitatile evitante considera ca faptul de a contrazice pe cineva duce la conflictul in care ele au numai de pierdut si in care risca sa fie ridiculizate; daca este necesar sa le contraziceti, nu uitati sa incepeti prin a le multumi pentru ca si-au exprimat parerea, justificandu-va, apoi, parerea personala, fara a o devaloriza pe a lor.
-
Daca doriti sa-i criticati, incepeti printr-un elogiu si, apoi, aduceti critici unui comportament anume si nu unei persoane! Fiind hipersensibili la critici, ei trebuie sa inteleaga ca: nu criticati persoana ci un comportament sau o atitudine, ca nu-i depreciati daca aduceti o critica, ca le intelegeti foarte bine punctul de vedere.
-
Asigurati-i de sprijinul vostru constant! Intr-un mediu linistitor, securizant, copiii si adultii pot deprinde cel mai bine alt tip de comportament.Indemnati-i sa consulte un specialist! Acest tip de personalitate beneficiaza foarte mult astazi de progresele medicinei si psihoterapiei, acestea avand rezultate spectaculoase.
Nerecomandabil
-
-
Sa-i ironizati: chiar si un umor binevoitor poate fi interpretat gresit de o persoana care se considera inferioara celorlalti. Recurgeti la umor doar in cadrul unei relatii solide!
-
-
Sa va enervati: avand sovaieli, stinghereli, lancezeli in conversatie, o personalitate evitanta va poate enerva si riscati ca, intr-o buna zi, sa va enervati si mai tare.
-
Sa-i lasati sa-si asume toate muncile ingrate: pentru a se asigura ca nu vor fi respinse, sunt gata sa-si “plateasca” locul in cadrul grupului, facandu-se utile prin tot felul de servicii pe care nimeni un vrea sa si le asume (caracter demonstrat si in cazul personalitatilor dependente).
Toate articolele de pe acest website sunt oferite in scop informativ si nu pot inlocui sfatul medicului dumneavoastra. Psiholog Lucretia Preda – Cabinet Individual de Psihologie Galati nu este responsabil pentru diagnosticul pus de catre un utilizator pe baza continutului acestui site. Consultati intotdeauna medicul atunci cand aveti probleme legate de sanatatea dumneavoastra.
Psihologi Galati
Cabinet Psihologie Galati / Programari-0740226826
Leave a Reply