content top
Scrasnirea involuntara a dintilor / Bruxismul

Scrasnirea involuntara a dintilor / Bruxismul


Unele persoane pot scrasni din dinti fara sa fie constiente de acest lucru atat in timpul zilei, cat si noaptea, in timpul somnului. Indiferent daca este sau nu constient, bruxismul (scrasnirea dintilor) poate provoca dureri si o serie de alte probleme ca urmare a unui cumul de factori, printre care: nivelul de stres, durata si presiunea cu care scrasnesc dintii, alinierea dintilor, capacitatea de relaxare din timpul somnului. Bruxismul nocturn este considerat o problema serioasa, deoarece este dificil de controlat. Pentru unii, acest obicei poate aparea ca efect secundar al unei probleme medicale sau psihologice, cum ar fi: depresia, anxietatea sau boala Parkinson.

Cauzele bruxismului nu sunt pe deplin identificate, insa stresul de zi cu zi poate fi un declansator important la multe persoane. Unele efecte negative vor disparea atunci cand obiceiul inceteaza, insa altele vor fi pe termen mai lung si, uneori, permanente. Este vorba despre afectiuile la nivelul articulatiilor temporomandibulare, situate langa urechi, adica locul in care se intalnesc maxilarul superior si mandibula. Este una dintre cel mai frecvent solicitate articulatii ale corpului uman si intra in actiune atunci cand muscam, mestecam, cascam sau vorbim.

O afectiune la nivelul acestei articulatii apare de obicei ca rezultat al unei probleme la nivelul zonei comune celor doua maxilare, ceea ce inseamna ca este perturbata seria de evenimente intre muschii, oasele si tendoanele care permit maxilarului sa se deschida sau sa se inchida. Aceasta perturbare poate duce la probleme complexe, rezultand: dureri de cap, rigiditate, dureri de urechi, blocarea maxilarului.

Simptome

Fiecare persoana poate experimenta propriul set de simptome care include una sau mai multe dintre urmatoarele:

 • Anxietate, depresie;

 • Distres, tensiune psihica;

 • Dureri in zona urechilor;

 • Tulburari de alimentatie;

 • Dureri de cap;

 • Rigiditate si tensiune in umeri sau in alte zone;

 • Sensibilitatea dintilor la cald, rece, dulce;

 • Gingii inflamate;

 • Perturbari ale somnului;

 • Dureri ale maxilarului sau gatului.

Consecintele bruxismului sunt:

 • Deteriorarea sau pierderea smaltului;

 • Alinierea anormala a dintilor;

 • Contractii musculare ale maxilarului;

 • Scurtarea dintilor;

 • Ranirea tesutului din partea inferioara a obrazului

In general, persoanele afectate nu sunt constiente de acest obicei, pana cand li se spune de catre cei care observa acest lucru in timpul somnului sau pana cand sunt informati de catre medicul stomatolog.

Cum ajuta hipnoza?

Factorii emotionali/psihologici sunt destul de frecvent motivele care stau la baza acestei afectiuni. Pe langa stres, un alt factor declansator l-ar putea constitui agresivitatea refulata (furia reprimata). Din fericire, hipnoterapia poate oferi modalitati eficiente de a depasi aceste probleme emotionale.

Multe persoane avand acest comportament au obtinut rezultate prin invatarea unor exercitii fizice care implica articulatiile temporomandibulare, dar si tehnici de relaxare a musculaturii faciale. Cu toate acestea, chiar daca aceste abordari au avut efecte benefice asupra bruxismului diurn/constient, cel din timpul somnului este mai dificil de controlat deoarece este un comportament in mare masura inconstient. Utilizarea psihanalizei, autosugestiei, hipnoterapiei si a altor abordari comportamentale a avut ca rezultat efecte benefice in terapia ambelor tipuri de bruxism.

Hipnoterapia, in general, este o metoda foarte bine documentata pentru aceasta problema, hipnoterapeutul apeland la o serie de tehnici pe care le adapteaza nevoilor pacientului. Utilizarea acestui tip de terapie nu numai ca ar ajuta pacientul sa inceteze acest comportament, ci ar putea avea drept consecinte eliminarea oricarei cauze care contribuie la mentierea acestui obicei. Punctul de plecare al terapiei se bazeaza pe principiul conform caruia fiecare om este unic si, prin urmare, problemele lui sunt unice, deci si cauzele problemelor lui sunt unice. De aceea, nu putem sti niciodata care este sursa problemelor sale.

Articole: Scrasnirea dintilor


Toate articolele de pe acest website sunt oferite in scop informativ si nu pot inlocui sfatul medicului dumneavoastra. Psiholog Lucretia Preda – Cabinet Individual de Psihologie Galati nu este responsabil pentru diagnosticul pus de catre un utilizator pe baza continutului acestui site. Consultati intotdeauna medicul atunci cand aveti probleme legate de sanatatea dumneavoastra. 

Scrasnirea involuntara a dintilor | Psiholog Lucretia Preda | Cabinete Psihologice Galati


468 ad

Comments are closed.