content top
Abuzul si agresiunea sexuala

Abuzul si agresiunea sexuala


Abuzul sexual este orice activitate sexuala nedorita, putand aparea ca un eveniment unic sau repetat intr-o perioada de timp, si care presupune ca autorul sa recurga la forta, amenintare, manipulare sau orice alta forma de a profita de victima fara acordul acesteia. Este foarte important sa intelegem ca poate deveni victima a abuzului sexual orice persoana, indiferent de sex sau varsta, si ca pot fi abuzatori barbati, femei, adulti, adolescenti sau copii. In majoritatea cazurilor, victimele si faptasii se cunosc reciproc, de aceea, sunt dificil de estimat ratele de aparitie ale abuzului sexual fiind o infractiune deseori nedeclarata.

Redam mai jos o lista de comportamente ce pot fi catalogate ca abuzuri, atat asupra unui copil, cat si asupra adultilor:

    • Atingeri sexuale pe orice parte a corpului, imbracat sau dezbracat, inclusiv cu ajutorul unui obiect;

    • Penetrare sexuala, inclusiv penetrarea gurii cu o parte a corpului sau cu un obiect;

    • Incurajarea unui individ de a se angaja in activitati sexuale, in acte sexuale cu altcineva sau masturbare;

    • Angajarea in mod intentionat intr-o activitate sexuala in fata unui individ, sau neasigurarea prin luarea unor masuri adecvate pentru a preveni o persoana sa fie expusa la activitatea sexuala de catre altii;

    • Plati pentru serviciile sexuale ale unui copil;

  • Incurajarea unui copil sa se prostitueze.

Care sunt implicatiile pentru copiii abuzati sexual?

Abuzul sexual provoaca o constrangere mentala extrema unui copil, putand afecta toate aspectele legate de bunastarea acestuia. Este mult mai probabil ca un copil sa simta, mai mult decat un adult, ca abuzul sexual este din vina lor si sa nu fie constient de faptul ca este o infractiune. Multi copii sunt determinati sa pastreze secretul de catre autorul infractiunii, care este, de cele mai multe ori, o persoana de pe o pozitie de incredere, cum ar fi, de exemplu, o ruda sau un prieten apropiat al familiei.

Fizic, abuzul sexual poate provoca leziuni, dureri abdominale recurente, veruci ano-genitale. Enurezisul nocturn ar putea fi un efect secundar.

Psihologic, copilul prezinta stari emotionale si comportamentale caracterizate prin agitatie, intarzieri in dezvoltare, intarzieri in dobandirea unor competente comportamentale, cognitive sau emotionale preconizate pentru categoria lor de varsta. Mai pot aparea tulburari de atentie, comportament agresiv, retragere extrema, dificultati de relationare cu alti copii sau comportament sexual nepotrivit.

Cercetarile au evidentiat legaturi puternice intre abuzul sexual din copilarie si dezvoltarea ulterioara a tulburarilor mintale.

Care sunt efectele abuzului sexual?

Victimele abuzului sexual pot experimenta mai multe consecinte negative. In functie de individ si de experienta lui, sentimentele initiale pot implica soc, dezgust, vinovatie, disperare si neputinta.

Consecintele comune pe termen lung includ:

    • Flashback-uri ale abuzului

    • Cosmaruri frecvente

    • Sensibilitatea la atingerea sau la apropierea de altii

    • Furie sporita

    • Refuza sa-si aminteasca perioade din trecut

    • Depresie sau idei de suicid

    • Autoagresiune

    • Anxietate si atacuri de panica

    • Revictimizare (permit celorlalti sa ii abuzeze din nou)

    • Recurg la consumul de substante ca mecanism de coping

    • Neincredere in ceilalți si dificultati de relationare

    • Slaba capacitate de concentrare

    • Dificultati in gasirea si mentinerea unui loc de munca

    • Dificultati comportamentale

    • Stima de sine scazuta si slaba incredere in propria persoana

    • Probleme sexuale

  • Probleme de integrare sociala

Cercetarile au aratat ca aceste probleme se pot agrava sau intensifica atunci cand individul isi aminteste abuzul. O alta consecinta comuna victimelor abuzului sexual este dezvoltarea unor boli mintale. Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD), tulburari de anxietate, tulburari de personalitate, depresie, tulburari de alimentatie, tulburari de somn si schizofrenie s-au dovedit a avea legături cu abuzul sexual. Consecințe fizice pot include sarcina si infectiile cu transmitere sexuala (ITS).

Interventia psihoterapeutica in caz de abuz sexual

Abuzul sexual este foarte traumatic si dificil de a fi gestionat de unul singur. Nu are importanta daca abuzul a fost suferit recent sau cu mai mult timp in urma; important este sa cauti ajutor daca suferi de pe urma consecintelor. Acest ajutor poate fi sub forma unui grup de sprijin sau psihoterapie individuala.

Psihologul creaza un spatiu sigur pentru tine, ajutandu-te sa procesezi intrebarile fara raspuns si problemele nesolutionate, ajutandu-te sa gasesti strategii pentru simptomele de care suferi (cum ar fi anxietate, cosmaruri, etc.). Psihoterapia te poate ajuta, de asemenea, sa contracarezi efectele abuzului asupra vietii tale, ajutandu-te sa iti imbunatatesti relatiile, sa ai grija de tine si sa iti sporesti sansele de a-ti gasi un loc de munca. (Abuzul si agresiunea sexuala)


Referinte:

    • Browne, Finkelhor (1986) Impactul abuzul sexual asupra copiilor. O revizuire a Cercetării Buletinul psihologic.. Vol 99 (1), 66-77.

  • Manual de diagnostic şi statistică a tulburărilor mentale, ediţia a patra, Editura Asociaţiei Psihiatrilor Liberi din România, Bucureşti, 2003.


Toate articolele de pe acest website sunt oferite in scop informativ si nu pot inlocui sfatul medicului dumneavoastra. Psiholog Lucretia Preda – Cabinet Individual de Psihologie nu este responsabil pentru diagnosticul pus de catre un utilizator pe baza continutului acestui site. Consultati intotdeauna medicul atunci cand aveti probleme legate de sanatatea dumneavoastra. 

  

Alte probleme abordate in cabinetul de psihologie:

Cabinet Psihologie Galati / Programari-0740226826


Toate articolele de pe acest website sunt oferite in scop informativ si nu pot inlocui sfatul medicului dumneavoastra. Psiholog Lucretia Preda – Cabinet Individual de Psihologie Galati nu este responsabil pentru diagnosticul pus de catre un utilizator pe baza continutului acestui site. Consultati intotdeauna medicul atunci cand aveti probleme legate de sanatatea dumneavoastra. 

 

468 ad

Comments are closed.