content top
Doliu si pierdere

Doliu si pierdere


Doliul este sentimentul de durere pe care il traim atunci cand pierdem pe cineva foarte drag. Moartea si pierderea sunt procese inevitabile ale vietii; socul, negarea, furia, tristetea fac parte din aceste procese. Cu toate acestea, fara o interventie terapeutica, aceste pierderi pot lasa rani emotionale adanci pe termen lung, inclusiv probleme de sanatate mintala.

Primul raspuns natural intr-o situatie de doliu este socul si neincrederea. Urmeaza negarea, stadiu in care persoana indoliata are dificultati in a accepta realitatea pierderii si in care poate trai sentimentele de furie sau chiar vinovatie. Se poate instala, apoi, o perioada de depresie care poate include simptome ca: insomnie, iritabilitate, pierderea motivatiei, retragere sociala, modificari ale apetitului si dureri fizice, dupa care se trece la ultimul stadiu, acela de acceptare.

Consilierea psihologica este utila in urmatoarele situatii de doliu si pierdere:

  • Decesul unei persoane dragi;
  • Avort spontan;
  • Divort/Separare;
  • Incheierea unei relatii;
  • Pierderea locului de munca;
  • Vatamari corporale;
  • Schimbarea domiciliului;
  • Mutarea de acasa a unui copil.

Daca va confruntati cu aceste situatii, consilierea psihologica si psihoterapia va pot ajuta – intr-un spatiu bazat pe incredere, siguranta si confidentialitate, sa traversati acest proces intr-o maniera sanatoasa, sa va depasiti emotiile dureroase, sa acceptati pierderea si sa faceti ajustarile relevante pentru a descoperi noi mecanisme de coping. Traversarea unui proces de doliu este, de obicei, una de lunga durata si consilierea psihologica va poate sprijini in aceasta perioada dificila.


Toate articolele de pe acest website sunt oferite in scop informativ si nu pot inlocui sfatul medicului dumneavoastra. Psiholog Lucretia Preda – Cabinet Individual de Psihologie Galati nu este responsabil pentru diagnosticul pus de catre un utilizator pe baza continutului acestui site. Consultati intotdeauna medicul atunci cand aveti probleme legate de sanatatea dumneavoastra. 

  

Alte probleme abordate in cabinetul de psihologie:

 

Psiholog Lucretia Preda | Cabinete Psihologice Galati

468 ad

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *