<<Celle cinci etape ale suferintei dupa pierderea unei persoane, sunt: negarea, furia, vinovatia, depresia, acceptarea. Fara indoiala, dupa relatia cu un psihopat, te simti ca atunci cand pierzi pe cineva. Insa, pierderea unui psihopat nu se poate compara cu pierderea unui prieten sau a unui membru al familiei; nu este ca pierderea unui partener iubitor. In acest punct, etapele suferintei (mentionate mai sus) se modifica dupa relatia cu un psihopat.
Devastarea totala
…devastare care te consuma total. Soc absolut si neincredere. Sentimente de goliciune totala, ganduri de sinucidere si dificultate extrema in indeplinirea unor sarcini banale. Te simti urat si respingator, esti incercanat din cauza insomniei, scazi in greutate, corpul ti se deterioreaza vizibil (in pozele inainte/dupa, victimele sunt de nerecunoscut). Nevoile sexuale vor oscila intre dorinta fata de el/ea si gandurile chinuitoare despre ceea ce ai pierdut. Din punct de vedere psihologic, esti extrem de vulnerabil si necopt, dar, in acest moment, nici macar nu esti constient de ceea ce reprezinta o personalitate psihopatica, nu esti constient de faptul ca nu esti decat o victima a acesteia, si, prin urmare, mai mult esti cuprins de o furtuna emotionala decat intelegi ceea ce ti se intampla. Crezi, cu certitudine, ca meriti ceea ce ti se intampla, ca esti lipsit de valoare, ca esti nimeni fara el/ea. Esti cuprins de gelozie, te comporti ca un nebun si gandesti ca totul este numai din vina ta.
Negarea
Negarea se instaleaza atunci cand psihopatul incepe sa defileze cu viata lui „wow”, fluturandu-si viata „fericita” prin fata ta. Asisti neputincios cum declara lumii amanunte picante despre viata lui fara cusur (de obicei, prin intermediul retelelor de socializare). Nu esti chiar furios, deoarece probabil nu ai nicio idee despre durata infidelitatii lui. Nu simti decat nevoia de a-i dovedi cat de ok si frumos esti, cu gandul ca te va vrea inapoi. Iti schimbi locul de munca, iti ignori prietenii, lasi totul in urma, cu exceptia psihopatului. Te apuci de baut, iesi la petreceri, faci sex lipsit de ratiune, etc., toate acestea in efortul tau de a-l convinge ca esti in regula. Incepi sa devii foarte impulsiv, cheltuitor, in timp ce esti cuprins de ganduri iluzorii cu privire la reintoarcerea persoanei idealizate. S-ar putea sa incerci o „replica” a relatiei cu psihopatul, bazata pe aceeasi dinamica, doar pentru a trai frustrarea ca viata ta sexuala nu este la fel de buna cu alta persoana pe cat era de „bomba” in relatia cu psihopatul.
Informare & Indoiala de sine
Chiar daca vrei sa demonstrezi ca esti fericit, undeva, in interiorul tau, te simti complet sfasiat. Incepi sa te intrebi ce s-a intamplat, mintea iti este ocupata de intrebari cu privire la toata relatia, despici firul evenimentelor si incepi sa cercetezi, sa cauti informatie. Intr-un fel sau altul, in cautarile tale pe internet sau in discutiile cu psihologul tau cu care iei legatura intre timp, ajungi sa intri in contact cu termeni ca psihopat, narcisist, sociopat, tulburare de personalitate, etc. Pe masura ce citesti despre personalitatea psihopatica, incepi sa experimentezi o auto-indoiala extrema. Continui sa te invinovatesti pentru tot si te intrebi daca nu cumva il etichetezi drept psihopat din neputinta de a afla „adevarul” despre modul in care TU ai distrus relatia. Oscilezi, inainte si inapoi, intre a-l idealiza si a-l devaloriza. Cum poate afirma cineva (care, candva, declara ca te iubeste atat de mult) ca te uraste din tot sufletul? Cum te-a putut sfida atat, privindu-te in ochi, fara sa clipeasca? Nu e posibil! Cu siguranta, te-a iubit. Asa gandesti. Corect?
Intelegerea personalitatii psihopatice
Aceasta etapa, desi nu se numara in mod normal printre etapele traditionale ale suferintei dupa o pierdere, este una dintre cele mai importante in procesul de recuperare. Informarea iti poate lua foarte mult timp. Ai nevoie sa simti ceea ce simt ei. Cele mai multe fiinte care traiesc prin compasiune si iubire nu reusesc sa empatizeze cu un psihopat, neintelegandu-l. De fapt, acesta este si motivul pentru care nu reusesc sa se indeparteze de aceasta experienta, sa o depaseasca. De ce? Pentru ca oamenii normali isi proiecteaza automat constiinta asupra celorlalti, crezand ca toata lumea functioneaza la fel. Insa, mai devreme sau mai tarziu, vei fi atat de consumat de aceasta framantare, incat vei intelege cum functioneaza mintea psihopatului. In cele din urma, vei privi tot comportamentul lui din perspectiva psihopatiei si mintea ta va face un clic intelegand totul. Totul incepe sa capete sens, asa cum nu ai inteles pana atunci. Te simti dezgustat, realizezi ca nu ai fost iubit niciodata, ci ai fost doar o alta tinta intr-un ciclu fara sfarsit. Iti dai seama ca nu te-ai comportat niciodata in acest fel in nicio alta relatie anterioara. Dai timpul inapoi si privesti toate situatiile in care ai fost paranoic, realizand ca tot ceea ce a facut a fost intentionat si bine calculat. Devii terifiat la gandul ca persoana in care ai avut incredere si pe care ai iubit-o atat a actionat in permanenta impotriva ta.
Furia
Odata ce intelegi personalitatea psihopatica, esti complet dezgustat. Auto-indoiala se transforma in furie. Acum, cunosti adevarul. Intelegi cum ai fost folosit, manipulat si cum ti s-a spalat creierul. Devii furios. Vrei sa il omori. Vrei sa contactezi toate persoanele din viata lui pentru a le spune de ce este in stare. Vrei sa-i scrii un mesaj in care sa-l trimiti sa arda-n iad (apropos, nu o face!). Vorbesti in mod obsesiv despre asta cu prietenii si familia ta, pentru ca toti sa iti inteleaga povestea. Simti sa iti spui povestea, sa o scoti din tine, sa te eliberezi… Ai fost inchis si minimalizat atat de mult timp, incat vocea ta este, in sfarsit, libera.
Incepi sa simti tot ceea ce nu ti s-a permis sa simti in timpul relatiei. Ori de cate ori l-ai acuzat ca te insala sau te minte, a intors totul impotriva ta invinuindu-te, blamandu-te si facandu-te sa te simti responsabil pentru totul. Aceasta disonanta cognitiva declanseaza o furie atat de puternica. Incepi sa simti cu intarziere emotiile de gelozie pe masura ce realizezi de cat timp te insela. Toata aceasta furie intarziata este absolut normala dupa o relatie cu o personalitate psihopatica. Daca este posibil, nu actiona in perioada aceasta! Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa ramai calm si rational. Aceasta atitudine il va scoate din minti. El vrea ca tu sa simti furie, astfel, aratand tuturor cat de nebun esti, ca a avut dreptate sa te paraseasca si cat de obsedat esti de el.
Depresia
Vei oscila intre furie si depresie pentru foarte mult timp. Vei avea zile bune si rele. Intr-o zi vei crede ca poti merge mai departe, in urmatoarea te vei trezi tipand cuprins de furie. Tu nu vrei sa fii suparat. Stii ca nu meriti sa fii suparat. Tot ce ai facut a fost sa te indragostesti. Te izolezi, inconjurandu-te doar de persoane care te inteleg si pe care le intalnesti pe diverse forumuri. Esti cuprins de ganduri obsesive si cele mai nesemnificative lucruri te pun la pamant. Granitele tale incep sa se refaca (sau, poate, abia incep sa se formeze) si nu-ti vine sa crezi ca te-ai lasat atat de mult timp sa suferi. Iti dai seama cat de multe ai pierdut, nu numai prieteni, bani, experiente de viata, ci, mai ales, propria ta inocenta, conceptia ta despre lume si viata, acum distrusa din temelii. Incepi sa devii neincrezator in oameni. Vei experimenta sentimentul constant de groaza si apasare in inima ta.
Cicatrizarea
Incepi sa-ti pui intrebari. De ce s-a intamplat asta? Care imi sunt vulnerabilitatile? Bineinteles, aceste vulnerabilitati nu sunt vina ta, dar este important sa intelegi modul in care au putut fi exploatate. Iti petreci timpul alaturi de persoane care au trait experiente similare, astfel incat incepi sa simti speranta si mici explozii de bucurie. Iti sunt validate convingerile, de multe ori intorcandu-te la etapa furie/depresie, insa aceste sentimente sunt sanatoase. In sfarsit, incepi sa experimentezi emotiile pe care trebuia sa le traiesti pe parcursul relatiei. Totul capata sens, iar tu poti descrie calm si coerent prin ceea ce ai trecut si ce ti s-a intamplat. In ciuda a ceea ce simti, poti vorbi despre asta in termeni stiintifici. Iti faci noi prieteni si incepi sa realizezi ca aproape ai reusit. Se intrevede lumina de la capatul tunelului, chiar daca dureaza ceva timp pana ajungi acolo.
Descoperirea de sine
Incepi sa iti identifici punctele forte. Multe dintre acestea au fost puncte forte pe care le-ai posedat intotdeauna dar niciodata nu le-ai valorizat. Realizezi ca empatia ta, compasiunea si capacitatea de a iubi nu sunt puncte slabe, ci daruri incredibile atunci cand sunt orientate spre oamenii potriviti. Acum, respectul de sine vine din interiorul tau, nu din validarea altor persoane. Incepi sa intelegi cine esti cu adevarat si cine esti menit sa devii. A fost nevoie sa cunosti imoralitatea psihopatului pentru a intelege cu adevarat ce anume nu vrei sa fii sau sa devii. Razi la vechile lui acuzatii ca ai fost intotdeauna ca el, deoarece realizezi ca esti exact opusul lui. Incepi sa explorezi latura ta creativa si renunti total la grija a ceea ce cred altii despre tine. Vechile prietenii se modifica pe masura ce te schimbi si devii mai increzator in propria persoana. Imbratiseaza-ti noul EU si deschide-ti inima spre a iubi din nou! Acum, esti liber. Ar trebui sa fii incredibil de mandru de tine pentru ca ai reusit, iar calea ta in viata s-a schimbat pentru totdeauna in bine.>>
Surse
Psihologi Galati
Cabinet Psihologie Galati / Programari-0740226826