content top
Personalitatea de tip narcisic

Personalitatea de tip narcisic


Cum gandeste narcisicul: „Sunt o fiinta exceptionala, mai meritorie decat altii si toata lumea trebuie sa ma respecte.”; „Regulile obisnuite nu se aplica oamenilor ca mine.”; „Sunt deasupra oamenilor de rand, mi se cuvine mai mult decat celorlalti.”; „Am si voi avea in continuare succes rasunator atat in plan profesional cat si in plan personal.”; „Regulile sunt facute pentru oameni obisnuiti si, prin urmare, nu se aplica mie.”; „Toti cei din jur sunt datori sa-mi impartaseasca punctul de vedere.”; „Sunt deasupra oamenilor de rand, motiv pentru care voi sta numai cu oameni importanti.”.

Cum se comporta narcisicul in relatiile cu ceilalti?

 • Se considera indreptatit la atentii si privilegii, fara a simti intr-un fel obligativitatea reciprocitatii;

 • Cand nu primeste atentia cuvenita sau privilegiile pe care si le doreste devine furibund;

 • Exploateaza si manipuleaza pe cei din jur pentru a-si atinge scopurile;

 • Are foarte putina empatie, iar emotiile celor din jur nu prea il misca;

 • La un talent egal, narcisicul are sanse mult mai mari decat o persoana mediocra sa se „vanda”, fiind absolut convins ca el este cel mai bun;

 • Intr-o competitie, va avea mai putine scrupule deoarece considera ca locul castigatorului i se cuvine pe drept;

 • Ajuns intr-o functie de conducere, nu va fi stapanit niciodata de teama ca va esua pentru ca „stie” ca este cel mai capabil.

Cum sa ne purtam cu o personalitate narcisica?

Recomandabil

 • Aprobati-l ori de cate ori este sincer! Personalitatea narcisica considera ca i se cuvine intreaga voastra admiratie. Daca doriti sa ramaneti in relatii bune, nu ezitati sa-i faceti complimente! Avantajele vor fi multiple pentru ca, in acest fel, persoana narcisica va va considera o persoana inteligenta care stie sa-i recunoasca valoarea. Nu va fi tentata sa va impresioneze cu orice chip. Va fi mai putin iritabila in prezenta dvs., iar o critica bine plasata va avea valoare in ochii ei.

 • Nu ezitati sa-i explicati reactiile celorlalti! Nu este vorba sa-i spuneti ca celalalt are dreptate ci ca, mai degraba, fiecare vede lucrurile altfel; pentru a convinge pe cineva, este preferabil sa incepi prin a-i explica unei persoane ca ii intelegi punctul de vedere, ceea ce nu inseamna ca esti de acord.

 • Respectati cu scrupulozitate convenientele! Narcisicul se considera o persoana mult mai importanta decat voi si asteapta sa fie tratata ca atare. Daca veti intarzia sa-l salutati sau daca gresiti ordinea in care trebuie facuta prezentarile, daca sunteti prea familiara cu el, riscati sa-l iritati. Nu uitati ca este o persoana susceptibila chiar si la cele mai mici detalii si amanunte care pentru dvs. sunt insignifiante!

 • Daca trebuie neaparat sa-i aduceti o critica, fiti extrem de precisi! Aduceti-va aminte ca telul criticilor voastre nu este acela de a-l face le celalalt sa-si modifice conceptia despre lume si viata, ci de a-l incita sa-si schimbe atitudinea. Categoric, nu-i reprosati unui narcisic ca este egoist, egocentric sau ca se crede deasupra celorlalti! Nu atacati persoana, ci comportamentul!

 • Pastrati discretia in privinta propriilor dvs. reusite si privilegii! Invidia, aceasta emotie neplacuta care il napadeste in permanenta pe narcisic, are valori inzecite. Cum el considera ca merita mai mult decat ceilalti, privilegiul unei alte persoane i se va parea o nedreptate personala.

Nerecomandabil

 • Sa va opuneti sistematic. De obicei, personalitatile narcisice sunt iritante ca sa nu spunem insuportabile. Veti avea chef sa le contraziceti sistematic, sa va aratati ostili, sa-i raniti in amorul propriu. Aceste comportamente va vor calma pe moment, dar va face ca relatia sa fie si mai incordata.

 • Sa nu fiti atenti la manevrele de manipulare. Avand putere de seductie asupra celorlalti si considerand ca li se cuvine o atentie speciala, va vor manipula deliberat emotiile pentru a va ralia la punctul lor de vedere. In acest scop, se vor folosi de patru mijloace: magulirea („Esti cea mai, esti speciala, te respect, te admir.. etc.”), culpabilitatea („Dupa tot cat am facut pentru tine…”), amenintarea („Fii atenta, ca daca…”), proximitatea („Tu si cu mine suntem in aceeasi barca…”). Fiti atenti pentru ca, intr-o discutie, personalitatea narcisiaca poate trece cu usurinta de la o atitudine la alta!

 • Sa le faceti vreo favoare pe care nu doriti sa o reiterati. Pentru a nu va fie pusa toleranta la incercare, trasati o harta a propriilor voastre teritorii, stabilind exact cererile pe care le acceptati si care nu. Accept sa…/Refuz sa…

 • Sa va asteptati la recunostinta. In cazul unei personalitati narcisice, principiul reciprocitatii nu functioneaza. Aceasta persoana nu se va simti nicidecum obligata la reciprocitate, considerand ca ceea ce ii oferiti i se cuvine de fapt.

Sunteti o persoana narcisica?

Pentru fiecare raspuns, aveti o incarcatura de 10% din tipul de personalitate accesat. De ex.: daca aveti trei raspunsuri „false” si sapte raspunsuri „adevarate”, inseamna ca sunteti persoana narcisica in proportie de 70%.

  1. Nu-mi place sa ma supun regulilor respectate de catre toata lumea.

  2. Ma enervez de fiecare data cand nu mi se acorda atentia ce mi se cuvine.

  3. Imi place la nebunie sa beneficiez de avantaje si privilegii in munca pe care o depun.

  4. Nu pot sa astept, nu-mi place sa astept; imi place sa ma las asteptat.

  5. Merit cu mult mai mult din punct de vedere profesional.

  6. Mi s-a intamplat sa trisez si sa nu-mi pese deloc.

  7. Sunt invidios pe succesele altora, chiar daca aparent incerc sa nu-mi afisez sentimentele.

  8. Ador sa mi se faca complimente.

  9. Am un sarm debordant si o carisma pe care nu multi o au.

  10. Tot ce am in viata, am exclusiv datorita muncii, calitatilor mele si efortului muncii pe care am depus-o. Nimeni nu m-a ajutat cu nimic.


Toate articolele de pe acest website sunt oferite in scop informativ si nu pot inlocui sfatul medicului dumneavoastra. Psiholog  Lucretia Preda – Cabinet Individual de Psihologie Galati nu este responsabil pentru diagnosticul pus de catre un utilizator pe baza continutului acestui site. Consultati intotdeauna medicul atunci cand aveti probleme legate de sanatatea dumneavoastra. 

Psihologi Galati 17

Cabinet Psihologie Galati / Programari-0740226826


(Cabinete de Psihoterapie in Bucuresti)


468 ad

Comments are closed.