content top
Personalitatea de tip dependent

Personalitatea de tip dependent


Cum gandeste o personalitate dependenta: „Sunt oameni care nu arunca nimic; ei bine, eu nu pot sa renunt la nimeni, nu pot sa parasesc pe nimeni!”;„Accepta totul de la ceilalti, caci ai o nevoie vitala de ei; nu intreprinde singur nimic, caci nu esti in stare!”; „Nu poti face nimic singur.”; „Ceilalti sunt mai puternici decat tine si, daca sunt binevoitori, te vor ajuta.”

Prin ce se caracterizeaza personalitatile dependente

 • Pentru a se integra intr-un grup, este gata sa faca foarte multe compromisuri: se supune, se abtine in a-si exprima un dezacord, accepta sa faca tot ceea ce ceilalti refuza;

 • Se teme ca nu este in stare sa aleaga singura;

 • Este reticenta in a lua decizii, in a avea initiative;

 • Viata lui depinde de a celorlalti; ii lasa pe ceilalti sa-i asigure un mod de viata care, de obicei, ii produce suferinta pentru ca nu este ceea ce isi doreste;

 • Este extrem de anxios si afectat atunci cand este criticat sau dezaprobat;

 • Accepta munci putin gratificate din dorinta de a fi pe placul celorlalti;

 • Rupturile de orice fel ii provoaca o mare tulburare.

In relatiile cu oamenii, de obicei, trec prin trei faze:

 • faza de agatare – face eforturi disperate de a fi acceptata;

 • faza de dependenta – s-a asigurat de acceptul si ajutorul celorlalti, stie ca ceilalti vor decide pentru ea; simbioza dintre ea si ceilalti pare echilibrata si o multumeste pe deplin;

 • faza de vulnerabilitate – isi constientizeaza dependenta de ceilalti si incepe sa se teama de gandul la ce s-ar putea intampla daca relatia s-ar rupe.

Cum sa ne purtam cu o personalitate dependenta

Recomandabil

 • Laudati-le initiativele mai mult decat reusitele si ajutati-i sa banalizeze esecurile! Incapacitatea acestor persoane de a actiona ascunde tocmai teama de esec si de urmarile lui. Inconjurat de persoane competente, personalitatea dependenta se teme de criticile care ar putea fi aduse initiativelor ei; chiar daca trebuie sa-i aduceti anumite critici, laudati-le initiativa intai, si apoi rezultatul care nu a fost la inaltimea dorintei dvs.

 • Daca va vor cere sfatul, inainte a le raspunde, intrebati-i ce ar face din punctul lor de vedere! „Daca vrei sa ajuti pe cineva, nu-i da un peste, ci invata-l sa pescuiasca”Vorbiti-le de slabiciunile si indoielile dvs. si nu ezitati sa le cereti sfatul sau ajutorul! Inversati, in acest fel, rolurile, facand-o pe personalitatea dependenta sa inteleaga ca nu toti cei din jur ii sunt superiori.

 • Ajutati-i sa-si multiplice activitatile! Diversificandu-si cunostintele prin multiplicarea surselor de dependenta, face primul pas spre autonomie;

 • Faceti-le sa inteleaga ca sunt multe activitati pe care doriti sa le faceti si fara ele, sau ca puteti sa le faceti fara ele, ceea ce nu inseamna ca le respingeti!

Nerecomandabil

 • Sa luati decizii in locul lor, chiar daca va cer acest lucru. Disperarea de care dau dovada aceste persoane uneori este reala, alteori nu, uneori este siretenie, alteori este comoditate. De aceea, tentinta de a sari in ajutorul acestor persoane este mare. Insa, nu uitati ca orice sfat sau sprijin acordat incurajeaza tendinta ulterioara de a cere ajutor, accentuand sentimentul neputintei si al autodeprecierii la individul dependent.

 • Sa le criticati initiativele, chiar daca acestea nu sunt bune. Trebuie sa va inarmati cu multa rabdare daca vreti sa ajutati o personalitate dependenta!

 • Sa-i abandonati cu desavarsire, pentru a-i invata sa se descurce singuri. Aceasta strategie rareori da rezultate in cazul personalitatilor dependente. Convingerea despre propria neputinta va creste considerabil. Deci, procedati progresiv! Dependentul, cu toate ca va fi de acord cu ideea ca trebuie sa se descurce singur, va cauta pretexte pentru a cere din nou ajutorul sau pentru a-si face uitate obiectivele.

 • Sa le permiteti sa plateasca pretul dependentei lor: sa va ofere cadouri, sa faca munci plicticoase, etc. Dependentul va incerca sa va cumpere bunavointa, sa va intre in gratii, se vor arata extrem de serviabili, va vor oferi cadouri si vor face cele mai penibile munci si cele mai plicticoase treburi. Nu uitati ca totul are un pret!

 • Sa-i lasati sa va invadeze. Vulnerabilitatea lor de-a dreptul miscatoare, talentul de a se strecura incetul cu incetul in viata cuiva, ii fac pe acesti oameni sa devina un soi de paraziti ai existentei noastre.

Sunteti o persoana dependenta?

Pentru fiecare raspuns aveti o incarcatura de 10% din tipul de personalitate accesat. De ex.: daca aveti trei raspunsuri „false” si sapte raspunsuri „adevarate”, inseamna ca sunteti persoana dependenta in proportie de 70%.

 1. Adesea mi se spune ca merit cu mult mai mult decat ce am.

 2. Criticile si dezacordurile imi dau de gandit mult.

 3. Urasc despartirile; de fapt, nici nu ma despart de cineva si nu uit niciodata de nimeni.

 4. Pentru a nu intra in conflict cu interlocutorii prefer sa nu-mi exprim parerile.

 5. Sunt in stare sa ma sacrific pentru ceilalti.

 6. Am nevoie de anturaj in permanenta, vreau sa ma bazez pe cei din jur, vreau sa le aud parerea si sa-i simt apropiati.

 7. Cand sunt intr-un grup, rareori vin cu idei sau pareri personale; de obicei, imi place sa ma las dus de val.

 8. Am mari si nenumarate indoieli in ceea ce priveste valoarea mea.

 9. Nu-mi place sa iau ramas bun de la cineva si nu-mi place sa inchid eu o discutie.

 10. Intotdeauna am nevoie de parerea celorlalti pentru a lua o decizie. 

Trasati limite clare solicitarilor de ajutor pentru ca, altfel, va vor invada! 


Toate articolele de pe acest website sunt oferite in scop informativ si nu pot inlocui sfatul medicului dumneavoastra. Psiholog Lucretia Preda – Cabinet Individual de Psihologie Galati nu este responsabil pentru diagnosticul pus de catre un utilizator pe baza continutului acestui site. Consultati intotdeauna medicul atunci cand aveti probleme legate de sanatatea dumneavoastra. 


 Psihologi Galati

Cabinet Psihologie Galati / Programari-0740226826


468 ad

Comments are closed.