content top
Vindeca-te de singuratate!

Vindeca-te de singuratate!


„Viata mea a fost plina de nenorociri ingrozitoare, dintre care cele mai multe nu s-au intamplat niciodata.” (Michel de Montaigne)


Cea mai mare parte a suferintelor noastre nu provine din evenimentele cu care ne confruntam, ci din modul in care interpretam aceste evenimente. La fel pot sta lucrurile si in momentele in care ne lasam coplesiti de ideea singuratatii. Ne trezim intr-o acceptare resemnata a acestei „realitati”, producand mental acel dialog interior care incepe cu nelipsitele afirmatii: „Nu ma suna nimeni; Sunt singur; Nu se intampla nimic; Nu primesc niciun sms; Nu ma am decat pe mine.”.

Dintre toate plangerile pe care le aud, cele mai triste sunt: „E grea si insuportabila singuratatea.”, „Nu mai suport singuratatea”, „Singuratatea ma omoara…”, „Nimanui nu-i pasa daca traiesc sau mor…”, etc. Reactia fireasca a noastra, este de a sfatui aceste persoane sa iasa cat mai mult, sa se implice in cat mai multe activitati sociale, de voluntariat, etc., sa isi faca noi prieteni, insa aceste sfaturi sunt date de aceia care nu s-au confruntat niciodata cu propriul sentiment de izolare. Este usor sa-i spui unui flamand ca banii nu aduc fericirea.

Cu siguranta, prietenii si diversele activitati au rolul lor in mentinerea unei vieti echilibrate, insa nu acestea sunt solutiile pentru rezolvarea problemei legate de sentimentul singuratatii pentru ca nu au nicio putere in acest sens. Tot ceea ce pot face este sa iti distraga atentia pentru scurt timp de la ceea ce te roade, dupa care, intors la propria ta minte, sa constati ca te intalnesti din nou cu singuratatea ta, ca este acolo, in propria ta minte si ca a fost prezenta acolo, chiar si in timpul in care ai fost atat de ocupat cu activitatile si socializarea. A fost acolo intotdeauna, nu-i asa? Asadar, aceasta este cheia: singuratatea exista in mintea ta, si nicaieri in alta parte.

Aceasta singuratate nu se poate traduce ca singuratate, cu exceptia cazului in care mintea ta o face. Daca tu esti convins ca forma de pe perete este un monstru, atunci vei activa in mod inconstient toate gandurile asociative si emotiile in legatura cu ideea de monstru. Rezulta ca poti preveni toate aceste emotii asociate daca nu faci etichetari inainte de a-ti verifica gandurile. Daca, atunci cand esti singur, nu permiti mintii inconstiente sa eticheteze in mod automat acele momente ca fiind singuratate, sentimentul de izolare nu are cum sa apara. Ceea ce cauzeaza suferinta este tocmai etichetarea inconstienta sau denumirea pe care o dai acelui moment. De ce? Pentru ca tocmai aceasta etichetare activeaza o serie de ganduri automate negative si emotii pe care le asociezi cu ideea de singuratate.

Daca te-ai opri la timp, daca nu ai face aceasta etichetare, ai putea preveni suferinta asociata acelor ganduri. Cea mai eficienta cale de a preveni este de a investiga acest gand, punandu-l in discutie prin raspunsurile pe care ti le poti oferi la cateva intrebari:

  • Pe ce ma bazez cand afirm ca sunt singur: pe opinii sau pe fapte?
  • Care sunt presupunerile pe care le fac cu privire la acest lucru?
  • Cum as putea fi sigur in legatura cu singuratatea mea?
  • Ce exemple am care sa sustina aceasta idee? Sunt relevante?
  • Care este cea mai importanta dovada in legatura cu aceasta convingere?
  • Ce anume nu fac din cauza acestei convingeri?
  • Ce anume fac pentru a elimina ideea de singuratate?
  • Cum altfel pot privi aceasta situatie?
  • Cum ar fi viata mea fara gandul singuratatii?

Poti fi inconjurat de prieteni, poti fi angajat intr-o relatie de cuplu, poti fi implicat intr-o serie de activitati si, totusi, sa persiste in mintea ta ideea de singuratate. Singuratatea nu este un obiect, ci este o iluzie, un gand persistent pe care il investesti cu putere atribuindu-i diverse interpretari si care e insotit intotdeauna de reactii emotionale negative. Parintele Cleopa spunea ca dracul are putere pentru ca noi i-o dam, prin frica noastra.

Intoarce-te catre tine si vezi ca, in afara de ceea ce iti imaginezi tu ca e, nu e nimic altceva! Ca suferinta ta nu este cauzata de realitate, ci de interpretarea pe care tu o dai acestei realitati. Inceteaza sa lupti impotriva a ceva ce nu exista! Este inutil sa faci incercari pentru a scapa de ceva ce iti imaginezi tu ca exista.


Toate articolele de pe acest website sunt oferite in scop informativ si nu pot inlocui sfatul medicului dumneavoastra. Psiholog Galati – Lucretia Preda – Cabinet Individual de Psihologie nu este responsabil pentru diagnosticul pus de catre un utilizator pe baza continutului acestui site. Consultati intotdeauna medicul atunci cand aveti probleme legate de sanatatea dumneavoastra. 

Psihologi Galati

Cabinet Psihologie Galati / Programari-0740226826


 


468 ad

Comments are closed.